— donderdag 23 januari 2020, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Verenigde Naties willen onderzoek Saudische telefoonhack Amazon-topman

De Saudische kroonprins bin Salman | How Hwee Young / EPA

Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties zeggen dat berichten over gerichte telefoonhacks door Saudi-Arabië onderzocht moeten worden, vanwege de implicaties rond mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Gisteren werd bekend dat mogelijk kroonprins bin Salman zelf malware op de telefoon van miljardair Jeff Bezos heeft gezet.

Bezos is eigenaar van de Washington Post. Rapporteur Agnès Callamard van het kantoor van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties zegt dat de suggestie gewekt is dat Saudi-Arabië berichtgeving over het land “wilde beïnvloeden of onderdrukken”.

Bij de hack werden van Bezos’ telefoon intieme foto’s en berichten rond een buitenechtelijke affaire gekopieerd, die het uiteindelijk tot een Amerikaans roddelblad haalden. De hack vond enkele maanden voor de moord op Washington Post-columnist Jamal Khashoggi plaats.

Volgens onderzoek dat Bezos liet uitvoeren is zijn telefoon in mei 2018 geïnfecteerd via een videobestand dat vanaf de telefoon van kroonprins Mohammed bin Salman werd verstuurd

Callamard zegt dat als deze aantijgingen waar blijken te zijn, niet alleen de directe betrokkenheid van de kroonprins bij controle en onderdrukking is bewezen, maar er ook serieuze vragen zijn over de vrije verkoop, marketing en gebruik van spyware, die voor het bespioneren van dissidenten en activisten worden ingezet.

“Aan surveillance met behulp van technologie moeten strikte voorwaarden worden gesteld, via wetgevers en controle van de export ervan op nationaal en internationaal niveau”, aldus Callamard. Er zou een moratorium moeten komen op verkoop en export van deze technologie, vindt de rapporteur.Meer bij OHCHR

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.