— woensdag 22 januari 2020, 09:54 | 0 reacties, praat mee

‘Saudische kroonprins bin-Salman kraakte telefoon miljardair Jeff Bezos’

Jeff Bezos met huidige vriendin Lauren Sanchez bezochten gisteren de Taj Mahal in Agra, India | Pawan Sharma / AFP

De Saudische kroonprins Mohammad bin-Salman zou hoogstpersoonlijk de telefoon van miljardair en Washington Post-eigenaar Jeff Bezos hebben besmet met malware, meldt The Guardian. Dat zou vijf maanden voor de moord op journalist Jamal Khashoggi zijn gebeurd.

Bezos is bekend van webwinkel Amazon, ambities voor buitenaardse kolonies, de kostbaarste scheiding in de geschiedenis (38 miljard dollar, red) én het eigenaarschap van journalistiek icoon The Washington Post.

Khashoggi, die in de Verenigde Staten woonde en voor de Washington Post schreef, werd in oktober 2018 in Istanbul vermoord. Eind vorig jaar werden in die zaak doodstraffen uitgevaardigd, maar de opdrachtgevers (waaronder kroonprins bin-Salman, volgens een VN-rapporteur) bleven buiten schot.

The Guardian meldt dat Bezos en bin-Salman via WhatsApp een joviaal contact hadden, tot de kroonprins ongevraagd een videobestand stuurde. Dat zou malware hebben bevat, omdat kort daarop veel data van de telefoon van Bezos werd gehaald. Het zou volgens The Guardian verklaren hoe roddelblad The National Enquirer over sms’jes en voor Bezos gênante intieme foto’s rond een buitenechtelijke affaire kon beschikken.

Bezos - toen nog getrouwd - koos indertijd voor een vlucht vooruit toen het roddelblad hem met die informatie zou hebben willen chanteren.

Een onderzoeksbureau dat Bezos inhuurde om te achterhalen hoe die berichten en foto’s bij het roddelblad waren beland, ontdekte de malware-infiltratie op zijn telefoon.

Saudi-Arabië heeft de suggestie dat hun kroonprins de telefoon van Bezos heeft helpen infecteren als ‘absurd’ afgedaan, meldt persbureau AFP.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.