website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Verenigde Arabische Emiraten niet meer voor sluiting Al-Jazeera

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 14 juli 2017, 08:59

AFP / Stan Honda

AFP / Stan Honda

Nieuws

Saoedi-Arabië, Egypte en Bahrein moeten hun eis dat Qatar de stekker uit tv-zender Al-Jazeera trekt loslaten. Dat stelt minister Noura al-Kaabi van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in gesprek met de Britse krant The Times.

De VAE voeren samen met de drie andere landen diplomatieke en economische sancties tegen Qatar, omdat ze vinden dat de kleine golfstaat de regio destabiliseert. Qatar ontkent die aantijgingen. De vier landen stelden eind juni dertien eisen die Qatar binnen tien dagen moest inwilligen. Het opheffen van Al-Jazeera was er een van.

De VN noemde de eis Al-Jazeera te sluiten daags na verschijning van de eisenlijst onacceptabel. De VAE willen nu van die specifieke eis af. Al-Kaabi stelt tegenover The Times dat de Emiraten een “fundamentele verandering en herstructurering” van de zender willen, maar dat deze niet opgeheven hoeft te worden. “Qatar mag het tv-kanaal blijven financieren, maar niet om als platform te dienen voor extremisten.”

Volgens al-Kaabi staat de groep landen – die in deze strijd onder leiding staat van Saoedi-Arabië – open voor onderhandelingen met Qatar. “We hebben een diplomatieke oplossing nodig. We zijn niet uit op escalatie.” Eerder noemde de groep hun eisen nog “niet-onderhandelbaar”. Meer bij Al-Jazeera

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.