website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Arabische landen willen sluiting al Jazeera

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op maandag 26 juni 2017, 08:00

© Stan Honda / AFP

Nieuws

De diplomatieke rel tussen Qatar en omringende landen is nog verder geëscaleerd. Het blok landen, onder aanvoering van Saudi-Arabië, heeft vrijdag een eisenpakket ingediend die Qatar binnen tien dagen moet inwilligen. Op het lijstje staat onder andere het beëindigen van de populaire zender Al Jazeera.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein beschuldigen Qatar ervan de regio te destabiliseren door steun te leveren aan terroristische organisaties. Begin deze maand verbraken ze de economische en diplomatieke banden met het land. Qatar ontkent de beschuldigingen.

De eis om Al Jazeera te sluiten komt niet uit de lucht vallen. Saudi-Arabië heeft het tv-station meerdere malen geblokkeerd. De vier landen hekelen de ‘gekleurde berichtgeving’ van de zender, die een instrument zou zijn van de buitenlandse politiek van Qatar, waar het hoofdkantoor van Al Jazeera is gevestigd.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) noemt het een slechte zaak en voorziet dat de crisis alleen maar erger zal worden. IFJ President Philippe Leruth stelt dat het Midden-Oosten journalisten nodig heeft die de waarheid spreken. “Het verbannen van een een media-onderneming is een schandelijke poging om het publieke debat te censureren”. Meer bij IFJ / de Volkskrant / Press Gazette

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.