— maandag 26 juni 2017, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Arabische landen willen sluiting al Jazeera

© Stan Honda / AFP

De diplomatieke rel tussen Qatar en omringende landen is nog verder geëscaleerd. Het blok landen, onder aanvoering van Saudi-Arabië, heeft vrijdag een eisenpakket ingediend die Qatar binnen tien dagen moet inwilligen. Op het lijstje staat onder andere het beëindigen van de populaire zender Al Jazeera.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein beschuldigen Qatar ervan de regio te destabiliseren door steun te leveren aan terroristische organisaties. Begin deze maand verbraken ze de economische en diplomatieke banden met het land. Qatar ontkent de beschuldigingen.

De eis om Al Jazeera te sluiten komt niet uit de lucht vallen. Saudi-Arabië heeft het tv-station meerdere malen geblokkeerd. De vier landen hekelen de ‘gekleurde berichtgeving’ van de zender, die een instrument zou zijn van de buitenlandse politiek van Qatar, waar het hoofdkantoor van Al Jazeera is gevestigd.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) noemt het een slechte zaak en voorziet dat de crisis alleen maar erger zal worden. IFJ President Philippe Leruth stelt dat het Midden-Oosten journalisten nodig heeft die de waarheid spreken. “Het verbannen van een een media-onderneming is een schandelijke poging om het publieke debat te censureren”. Meer bij IFJ / de Volkskrant / Press Gazette

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.