Tegel Beeld en Geluid

— dinsdag 2 april 2019, 09:46 | 0 reacties, praat mee

Oud-medewerkers NSA bespioneerden journalisten voor Verenigde Arabische Emiraten

© Martin Bureau / ANP

Nadat persbureau Reuters in januari bekend maakte dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) journalisten heeft gevolgd, blijkt nu dat een aantal oud-werknemers van Amerikaanse inlichtingendiensten de VAE hebben geholpen met het bespioneren van journalisten.

Uit nieuw onderzoek van Reuters blijkt dat ze onder andere een BBC-presentator, een bestuursvooztter van Al- Jazeera en andere mensen uit de Arabische mediawereld hebben bespioneerd. Tenminste negen voormalige medewerkers van Amerikaanse inlichtingedienst NSA en het leger werkten voor ‘Project Raven’, een operatie van de VAE die in januari door Reuters werd ontdekt. Toen bleek al dat hackers in 2016 en 2017 honderden iPhones van diplomaten en buitenlandse leiders hadden afgeluisterd.

Het doel, zo zeiden de voormalige Raven-agenten, was om materiaal te vinden dat aantoonde dat de koninklijke familie van Qatar de berichtgeving bij Al Jazeera en andere media had beïnvloed en het ontdekken van eventuele banden tussen het invloedrijke tv-netwerk en de Moslimbroederschap. Reuters kon niet achterhalen welke gegevens Raven heeft verkregen, de hackers hebben alle informatie aan hun leidinggevenden bij de operatie overgedragen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.