website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oud-medewerkers NSA bespioneerden journalisten voor Verenigde Arabische Emiraten

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in afluisteren op dinsdag 2 april 2019, 09:46

© Martin Bureau / ANP

Nieuws Nadat persbureau Reuters in januari bekend maakte dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) journalisten heeft gevolgd, blijkt nu dat een aantal oud-werknemers van Amerikaanse inlichtingendiensten de VAE hebben geholpen met het bespioneren van journalisten.

Uit nieuw onderzoek van Reuters blijkt dat ze onder andere een BBC-presentator, een bestuursvooztter van Al- Jazeera en andere mensen uit de Arabische mediawereld hebben bespioneerd. Tenminste negen voormalige medewerkers van Amerikaanse inlichtingedienst NSA en het leger werkten voor ‘Project Raven’, een operatie van de VAE die in januari door Reuters werd ontdekt. Toen bleek al dat hackers in 2016 en 2017 honderden iPhones van diplomaten en buitenlandse leiders hadden afgeluisterd.

Het doel, zo zeiden de voormalige Raven-agenten, was om materiaal te vinden dat aantoonde dat de koninklijke familie van Qatar de berichtgeving bij Al Jazeera en andere media had beïnvloed en het ontdekken van eventuele banden tussen het invloedrijke tv-netwerk en de Moslimbroederschap. Reuters kon niet achterhalen welke gegevens Raven heeft verkregen, de hackers hebben alle informatie aan hun leidinggevenden bij de operatie overgedragen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.