— dinsdag 24 april 2018, 12:35 | 0 reacties, praat mee

Verdachte van moord op bekende Mexicaanse journalist opgepakt

Er is een verdachte opgepakt in de zaak van de vermoorde Mexicaanse journalist Javier Valdez Cárdenas. De minister van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt de vermoedelijke moordenaar te hebben opgepakt.

Meer details zijn niet bekendgemaakt.

Javier Valdez Cárdenas werd bijna een jaar geleden doodgeschoten in het centrum van Culiacán, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Sinaloa. Hij was een van de bekendste journalisten van het land en berichtte veelvuldig over drugscriminaliteit en de georganiseerde misdaad. Vlak voor zijn dood had hij een boek gepubliceerd over de gevaren die journalisten liepen als ze de drugsoorlog in Mexico willen verslaan.

Sinaloa is na de arrestatie en de daaropvolgende uitlevering van drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman vorig jaar het toneel van gewelddadige veldslagen tussen bendes. Dit jaar zijn er al drie journalisten omgekomen in Mexico. Vorig jaar waren dat er twaalf. Mexico is al jaren één van de gevaarlijkste landen ter wereld om het vak van journalist te beoefenen. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft na de moord op Javier Valdez beloofd betere bescherming te regelen voor journalisten. Meer bij Reuters

Villamedia sprak in 2011 ook met Valdez Cárdenas. Toen zei hij: “Ik wil meer dan doden tellen. Ik wil de verhalen optekenen achter de koppensnellers, de ha­viken (verklikkers) en de smokkelaars. Maar je weet nooit of je te ver gaat.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.