website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Verdachte van moord op bekende Mexicaanse journalist opgepakt

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in moord op dinsdag 24 april 2018, 12:35

Nieuws Er is een verdachte opgepakt in de zaak van de vermoorde Mexicaanse journalist Javier Valdez Cárdenas. De minister van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt de vermoedelijke moordenaar te hebben opgepakt.

Meer details zijn niet bekendgemaakt.

Javier Valdez Cárdenas werd bijna een jaar geleden doodgeschoten in het centrum van Culiacán, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Sinaloa. Hij was een van de bekendste journalisten van het land en berichtte veelvuldig over drugscriminaliteit en de georganiseerde misdaad. Vlak voor zijn dood had hij een boek gepubliceerd over de gevaren die journalisten liepen als ze de drugsoorlog in Mexico willen verslaan.

Sinaloa is na de arrestatie en de daaropvolgende uitlevering van drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman vorig jaar het toneel van gewelddadige veldslagen tussen bendes. Dit jaar zijn er al drie journalisten omgekomen in Mexico. Vorig jaar waren dat er twaalf. Mexico is al jaren één van de gevaarlijkste landen ter wereld om het vak van journalist te beoefenen. De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft na de moord op Javier Valdez beloofd betere bescherming te regelen voor journalisten. Meer bij Reuters

Villamedia sprak in 2011 ook met Valdez Cárdenas. Toen zei hij: “Ik wil meer dan doden tellen. Ik wil de verhalen optekenen achter de koppensnellers, de ha­viken (verklikkers) en de smokkelaars. Maar je weet nooit of je te ver gaat.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.