— donderdag 26 juli 2018, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Mexico: tweede journalist Playa News vermoord

Mexico staat bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld om het vak van journalist uit te oefenen. | Ronaldo Schemidt

In de zuidelijke staat Quintana Roo in Mexico is opnieuw een journalist vermoord. Rubén Pat Cauich was eigenaar van de jonge nieuwsdienst Semanario Playa News, dat exclusief op Facebook opereert. Hij werd dinsdagavond doodgeschoten in een bar in de kustplaats Playa del Carmen.

Nog geen maand geleden werd een collega van Pat vermoord, Jose Guadalupe Chan Dzib. Zowel zijn collega Chan Dzib als Pat schreven over misdaad, werden bedreigd en hadden daarom om politiebescherming gevraagd.

Pat werd bij het verlaten van de bar opgewacht door een onbekend gebleven schutter. Hij werd door meerdere kogels geraakt en overleed ter plekke. Persorganisatie CPJ wil weten hoe het kan dat de politiebescherming in zijn geval heeft gefaald, terwijl enkele weken tevoren zijn collega al was omgelegd.

Op 4 juli stelde Pat dat hij misschien beter de stad kon verlaten, vanwege de doodsbedreigingen.

Een speciale overheidsdienst Fiscalía Especial para la Atención de Delitos cometidos contra la Libertad de Expresión (FEADLE), die zich onder meer met geweld tegen journalisten bezighoudt, zegt dat een onderzoek naar de moorden loopt en dat geen enkel motief wordt uitgesloten.

Pat is al de zevende journalist die dit jaar in Mexico is vermoord. Volgens CPJ staat in zeker twee gevallen vast dat de journalisten zijn vermoord uit wraak voor hun journalistieke activiteiten.

Bekijk meer van

Mexico

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.