website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

President Mexico belooft betere bescherming voor journalisten

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 19 mei 2017, 08:50

ANP/AFP / Ronaldo Schemidt

ANP/AFP / Ronaldo Schemidt

Nieuws

Mexico gaat meer en betere bescherming regelen voor journalisten in het land. Dat heeft president Enrique Peña Nieto aangekondigd. Nieto wil daarmee afrekenen met de straffeloosheid in het land.

De aankondiging komt twee dagen na de moord op gereputeerd journalist Javier Valdez. Na de moord riep openbaar aanklager Juan José Ríos Estavillo al op tot maatregelen. President Nieto geeft daar nu gehoor aan.

In zijn toespraak zei de president dat hij “de nodige middelen zal toekennen om de nodige bescherming te bieden aan journalisten en mensenrechtenactivisten”. Tevens beloofde hij versterking bij het speciale parket dat sinds 2010 bedreigingen en misdaden tegen journalisten onderzoekt. De budgetten voor dat parket gingen de afgelopen jaren flink naar beneden. Ook zullen enkele lopende onderzoeken opnieuw worden opgestart.

De afgelopen maanden vonden al meerdere journalisten de dood in Mexico. Ook in 2016 was het vaak raak: in dat jaar verloren negen Mexicaanse journalisten het leven. Volgens Reporters Zonder Grenzen is Mexico het op twee na dodelijkste land voor journalisten, na Syrië en Afghanistan. Meer bij De Morgen

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.