word studentlid

— donderdag 29 augustus 2019, 08:42 | 0 reacties, praat mee

Verbazing over felicitaties Australische politicus rond inval bij journaliste

Verbazing over felicitaties Australische politicus rond inval bij journaliste
De Australische immigratie-secretaris Mike Pezzullo | Mick Tsikas / EPA

De secretaris van het Australische Departement voor Immigratie en Grensbescherming Mike Pezzullo blijkt aan de vooravond van een inval bij een Australische journaliste felicitaties te hebben gemaild aan een team van de federale politie dat de inval zou uitvoeren. "Prima werk van alle betrokkenen", schreef Pezzullo met een afsluitende glimlach-emoji. Laatste wijziging: 29 augustus 2019, 08:45

De mail in kwestie is door een Australische politicus onthuld via een beroep op de Australische Wob-wetgeving. Volgens senator Rex Patrick bewijst de felicitatiemail een volstrekt gebrek aan beoordelingsvermogen van Pezzullo.

De inval bij journaliste Annika Smethurst kwam als een schok voor Australische media. Smethurst had geschreven over een uitbreiding van de bevoegdheden van de Australische inlichtingendiensten. Een dag na de inval bij Smethurst volgde een inval bij de Australische publieke omroep Australian Broadcasting Corporation (ABC), na reportages over buitenrechtelijke executies door het Australische leger tijdens missies in Afghanistan.

Patrick had stevige kritiek op de invallen, waarna hij werd gebeld door Pezzullo. Patrick omschrijft dat telefoontje als pure intimidatie. Pezzullo kreeg naar aanleiding van dat gesprek een reprimande van de minister van Binnenlandse Zaken.

Pezzullo zegt dat hij enkel zijn vertrouwen uitsprak over het team. De felicitaties zouden geen weergave zijn van zijn visie op persvrijheid, aldus Pezzullo tegenover ABC. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Australië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.