— woensdag 5 juni 2019, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Inval bij Australische publieke omroep ABC om Afghanistan-artikel

EPA

De Australische federale politie (AFP) heeft vandaag een inval gedaan bij de Australian Broadcasting Corporation (ABC), de publieke omroep. Een dag eerder werd huiszoeking gedaan bij een journaliste thuis, die had geschreven over een uitbreiding van de bevoegdheden van de Australische inlichtingendiensten. Laatste wijziging: 17 februari 2020, 15:09

Volgens een politiewoordvoerder zijn die invallen niet gerelateerd. ABC News bericht zelf dat de inval verband zou houden met reportages over buitenrechtelijke executies door het Australische leger tijdens missies in Afghanistan.

De politie arriveerde volgens John Lyons, hoofdredacteur en chef van de onderzoeksjournalistieke redactie van ABC News, met een huiszoekingsbevel dat drie journalisten bij naam noemt. Lyons spreekt op Twitter verbazing uit hoe breed het bevel is.

“Het geeft de AFP toestemming om materiaal in ABC-computers toe te voegen, te wissen of te wijzigen. Alle Austaliërs: denk daar eens over na. Vanaf nu heeft de AFP de macht om materiaal in ABC-computers te wissen. Australië in 2019”, aldus Lyons - die de hele inval op het moment van schrijven live tweet via zijn Twitter-account.

Het artikel waar de inval blijkbaar om draait werd overigens al in juli 2017 gepubliceerd. Het beschrijft - op basis van gelekte militaire documenten - hoe speciale eenheden van het Australische leger in Afghanistan clandestiene missies uitvoerden, waarbij onder meer kinderen en ongewapende mannen zijn gedood.

Deze incidenten werden onder tafel geveegd; onderzoek van het Australische leger zelf zou een problematische ‘krijgercultuur’ hebben vastgesteld binnen de speciale eenheden, gekoppeld met bereidheid in hogere legerkringen om rond zulk gedrag een oogje dicht te knijpen.

Volgens de AFP is een andere inval in het huis van politiek redacteur Annika Smethurst van The Sunday Telegraph in Sydney ongerelateerd. Zij had onder meer geschreven over geheime wetsvoorstellen in de eindfase die de Australische inlichtingendiensten laten meekijken bij mails, bankverkeer en andere communicatie.

De Australische journalistenvereniging noemt die inval een schandelijke aanval op de persvrijheid in het land. Het is voor het eerst in tien jaar dat de politie huiszoeking doet bij een individuele journalist. De New York Times bericht dat premier Scott Morrison de inval bij Smethurst geen zorgen baart. “Ik heb er nooit moeite mee als onze wetten worden gehandhaafd”, aldus Morrison.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.