Veel kritiek op NOS-verslaggever Albert Bos om eerste corona-vraag

NOS-journalist Albert Bos kreeg dinsdagavond op social media de wind van voren vanwege zijn eerste vraag op de persconferentie die Mark Rutte dinsdagavond gaf over de corona-maatregelen. Bos vroeg Rutte, voor het oog van bijna 8 miljoen tv-kijkers: 'Meneer Rutte, al weken zegt u dat Nederland zich voorbeeldig gedraagt en wat krijgen mensen ervoor terug? Nog eens drie weken verlenging. Hoe rijmt u dat met elkaar?'
Rutte antwoordde door het belang van het voortzetten van de ‘intelligente lockdown’ nog eens te benadrukken. Maar voor veel kijkers had Bos het toen al verbruid.
Lees ook: Albert Bos ‘baalt’ van de formulering van zijn eerste vraag
Op de website van Mediacourant staat een bloemlezing van het commentaar dat de verslaggever vervolgens ten deel viel.
Journalist Rob Wijnberg: “Het is de stompzinnigste vraag ooit gesteld door een journalist. Met 1,5 kilometer afstand de stompzinnigste vraag ooit gesteld.”
Voormalig NPO 1-baas Ton F. van Dijk: “Deze persconferentie bewijst dat goede vragen stellen een vak is dat niet per se samen gaat met de uitoefening van het beroep van journalist. Niets over de grotere maatschappelijke discussie over afweging economie versus gezondheid, die veel mensen thuis wel voeren.”
Blendle-topman Alexander Klopping: “NOS weet, er kijken 7 mio mensen. De eerste vragen hebben groot publiek. Zou er dan overleg zijn met hoofdredactie over de lijn van de vraag? En zou het idee daar echt geweest zijn: ‘De mensen zijn het zát om offers te brengen, maak dat maar de kern van je vragen’?”
Niet alles was kritiek. NVJ-voorzitter Wilma Haan Twitterde: Moet me toch even iets van het hart over die crisis-persconferenties:
1. Dat zijn nauwelijks persconferenties, maar veel meer toespraken voor de natie.
2. Journalisten worden wel heel kwetsbaar als ze tijdens het vragenmoment niet meer mogen (durven) vragen wat ze willen.
Eerder schreef Frits van Exter voor Villamedia een soort van handleiding om al te rommelige persconferenties te voorkomen.
Praat mee
2 reacties
Jan Taco te Gussinklo, 22 april 2020, 17:06
Ik denk dat het toch een goede vraag was. Het gaf de premier juist de kans om zijn boodschap nog eens goed uit te leggen. En als je social media volgt zijn er veel mensen die dit soort dingen denken. Over de journalistieke waarde wil ik het niet hebben.
Jan van der Made, 25 april 2020, 10:01
Het ìs een goede vraag. Journalisten zouden niet aan de schandpaal genageld moeten worden voor het stellen van vragen die sommige collega’s misschien politiek incorrect vinden. In dit geval dwong het Rutte om zijn beleid nog eens te onderstrepen, ook (en vooral) voor de twijfelaars eraan. Goed gedaan, Albert.