— maandag 26 april 2021, 14:22 | 0 reacties, praat mee

Flinke toename van Inhuur externe woordvoerders tijdens Rutte III

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en premier Mark Rutte voorafgaand aan een persconferentie over coronamaatregelen - © Sem van der Wal / ANP

Vorig jaar werd er 3,2 miljoen euro uitgegeven aan externe voorlichters en adviseurs door het kabinet Rutte III. In 2018 was dat iets meer dan 1 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Ook het totaal aantal ambtenaren dat zich met communicatie bezighoudt, groeide onder kabinet-Rutte III met ruim een kwart. Aan het begin van Rutte III waren dat er 633, nu zijn er 811 fte die zich bezig houden met communicatie en voorlichting op de twaalf Haagse ministeries.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaf in die periode het meeste uit: ruim 1,8 miljoen euro. Volgens de RVD allemaal vanwege de coronacrisis.

Volgens de RVD heeft de toename meerdere oorzaken. Zo zijn ministeries meer werk gaan maken van ‘webcare’ om vragen van mensen via bijvoorbeeld social media te beantwoorden. Ook is het aantal ministers en staatssecretarissen onder Rutte III groter dan onder Rutte II. “Er zijn meer Kamervragen te beantwoorden, er worden meer werkbezoeken afgelegd en hierover wordt ook actief verantwoording afgelegd via de socialemediakanalen van de bewindslieden”, meldt de RVD aan EenVandaag.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.