website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Vanuit een Turkse cel schrijft Oğuz Usluer: ‘De strijd gaat door, ook al zwijgt de pen’

Marjolein Slats — Geplaatst in Recht op donderdag 18 april 2019, 11:00

Villamedia vraagt aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze keer Oğuz Usluer. Hij zit sinds december 2016 in de gevangenis en is in maart 2018 tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

De pen kijkt naar mij en ik kijk naar het lege papier… Ik heb geen zin om te schrijven, de pen heeft geen kracht meer… De woorden lopen weg bij mij vandaan… Want ze weten dat ik zonder hen niets kan vertellen over het onrecht dat gepleegd wordt.

Ook al hebben jullie je buik er waarschijnlijk vol van, ik was van plan te vertellen over hoe geprobeerd wordt de journalistiek te criminaliseren. Ik was van plan te vertellen over rechters van wie de wil is geketend waardoor ze verklaringen die getuigen bij de aanklager hebben afgelegd, maar op de rechtszitting weer intrekken, toch als feiten aannemen. 

Nu ik het over rechters heb… Er zijn ook rechters die rechtvaardig zijn, maar deze zijn op een paar vingers te tellen. Zoals de rechters die op non-actief zijn gesteld, nadat ze me vrij lieten. Nog voordat ik uit de gevangenis kwam, zat ik alweer vast, omdat ik betrokken zou zijn bij een couppoging. Hier wilde ik u over vertellen. En zelfs over hoe ik vrij ben gesproken nadat ik elf maanden vastzat als gevolg van een verzonnen zaak. En over wat ik voelde toen ik op dezelfde zitting voor de derde keer gevangen ben genomen. En nu bijna twee jaar onschuldig in de gevangenis zit.

Maar het lukt gewoon niet…
De pen schaamt zich,
De woorden rennen weg
De inkt droogt af
De witte bladzijden zijn bang om vies te worden

Bovendien valt de tol die een gevangen journalist moet betalen in het niets bij het veel grotere offer dat gewone burgers dagelijks moeten brengen. Toch weet ik dat deze tol niet voor niets betaald wordt, want we maken vorderingen op het gebied van rechten en vrijheden. Misschien met de snelheid van een schildpad, maar we wijken niet van ons doel af.

Er is zojuist een vogel neergestreken op de betonnen binnenplaats van onze gevangenis. Omdat het nog een jonge vogel is, kan hij de hoge muren nog niet overvliegen. Maar ik weet dat straks zijn moeder zal komen en hem leren hoe hij naar de vrijheid kan vliegen. Net als deze kleine vogel zal ook ons rechtssysteem leren zijn vleugels te gebruiken. Daarom ben ik hoopvol, zo lang we niet ophouden met strijden, ondanks onze vermoeide pennen, ondanks de inkt die opdroogt.

Alle columns uit de serie

Oğuz Usluer was chef Nieuws van het televisiekanaal Habertürk. Hij zit sinds december 2016 in de gevangenis en is in maart 2018 tot 7,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.