In 2015 bijna 200 journalisten in gevangenschap

Wereldwijd zitten bijna 200 journalisten vast, heeft het Newyorkse Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) berekend. De persvrijheidsorganisatie stelt elk jaar een somber stemmende jaarlijst op. China voert nog altijd de lijst aan, maar in 2015 gooiden Egypte en Turkije flink meer journalisten in de bak. CPJ telt alleen journalisten waarvan vaststaat dat ze vanwege hun journalistieke werk zijn aangepakt.
De situatie is wel licht verbeterd, aldus het CPJ: in 2014 zaten 221 journalisten gevangen tegen 199 nu. Landen waar het aantal gevangen journalisten afnam (Ethiopië, Iran en Vietnam) blijven nog wel een repressief mediabeleid voeren. Twee journalisten die in Vietnam na lange celstraffen vrij kwamen, konden niet in het land blijven - ze vertrokken naar een nieuw leven in ballingschap.
Egypte houdt momenteel 21 journalisten gevangen. In Turkije verdubbelde dit jaar het aantal gevangen journalisten naar 14. Volgens het CPJ is het populairste argument om journalisten vast te zetten activiteiten tegen de staat. In een kwart van de gevallen worden beschuldigingen van drugs- of wapenbezit, verduistering of geweld opgevoerd om journalisten vast te zetten. CPJ noemt deze aanklachten retaliatory - simpelweg een straf voor verricht journalistiek werk.
Interessant is dat 28 procent van de gevangen journalisten als freelancer werkt, een percentage dat sinds 2011 afneemt. Online journalistiek trekt eerder de aandacht en bestraffing: 109 gevangenen werkten voor online media, 83 voor gedrukte media. De rest werkt in/voor andere media, zoals radio, fotografie of televisie.
Een volledig overzicht van de CPJ-lijst over 2015 is online in te zien.
Praat mee