training eu starters

— woensdag 13 februari 2019, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Villamedia publiceert columns gevangen Turkse journalisten

EPA

‘Ik zit al zo’n 2,5 jaar in hechtenis, maar ik voel geen woede. Ik heb genoeg om mijn leven niet te laten afnemen. Wie leeft van schrijven en denken, lijkt op een schildpad: die draagt altijd zijn huis bij zich’. Laatste wijziging: 13 februari 2019, 23:20

Büșra Erdal was (rechtbank)verslaggever en columnist bij de in 2016 overgenomen Turkse de krant Zaman. Net als naar schatting meer dan 140 Turkse journalisten zit zij achter de tralies in Turkije vanwege de uitoefening van haar vak.

Vele honderden andere Turkse collega’s zijn sinds de couppoging in 2016 voor de rechter gesleept en zagen hun media overgenomen of gesloten. De meeste rechtszaken lopen nog. De meeste journalisten wachten hun rechtszaak in Turkije af, sommige zijn gevlucht.

Villamedia vraagt de komende 10 weken aandacht voor de benarde positie van Turkse journalisten door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. De columns van de gevangen journalisten zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Vandaar dat wij hen graag een podium bieden.

Of zoals Nedim Türfent in zijn column schrijft: ‘De manier waarop de journalistiek in Turkije wordt onderdrukt, is een weerspiegeling van de onderdrukking van onze samenleving. Ik geloof dan ook dat de Europese Unie zich in haar eigen voet schiet als ze vanwege ‘vluchtelingendeals’ met Turkije afstand doet van haar waarden. Over zulke fundamentele humanitaire waarden kun je geen deal sluiten’.

Türfent zit al ruim twee jaar in totale afzondering in gevangenschap.

We publiceren de columns in samenwerking met Stichting Röportaj, een Nederlandse stichting die zich inzet voor de persvrijheid in Turkije.Via hun contacten is het gelukt om de (gevangen) journalisten te bereiken en te vragen mee te werken aan deze reeks.

Röportaj zet zich op meer manieren in voor de persvrijheid in Turkije. Zo vindt er op 1 maart in De Balie in Amsterdam een debat plaats over de werkomstandigheden van buitenlandse correspondenten in Turkije.

Lees hier de columns.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.