website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Omstreden rechtszaak tegen Turkse RSF-vertegenwoordiger tot juli uitgesteld

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op dinsdag 16 april 2019, 16:23

Nieuws De omstreden rechtszaak tegen de Frans-Turkse journalist Erol Önderoglu - tevens vertegenwoordiger in Turkije van persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) - is opgeschort tot 17 juli. Önderoglu zou tot 14 jaar kunnen krijgen terreurpropaganda en geweldsverheerlijking.

Önderoglu was betrokken bij een solidariteitscampagne die werd gevoerd voor de Koerdische krant Özgür Gündem. Turkije sloot die krant in 2016, eveneens omdat het aan terreurpropaganda zou hebben gedaan.

Naast Önderoglu staan in dezelfde zaak journalist Ahmet Aziz Nesin en forensisch arts en mensenrechtenexpert Sebnem Korur Fincanci terecht. Önderoglu werd al in 2016 opgepakt maar kon zijn proces in vrijheid afwachten. Hem wacht mogelijk 4 jaar gevangenisstraf.

De journalist klaagt dat in 2,5 jaar er nul voortgang is geweest in zijn zaak. “Na al die tijd is de aanklacht nog steeds haastig in een dagje in elkaar gezet”, aldus Önderoglu. Hij vroeg de rechtbank om vrijstelling om bij alle zittingen aanwezig te moeten zijn.

Dat verzoek werd ingewilligd. Meer bij Bianet

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.