— dinsdag 16 april 2019, 16:23 | 0 reacties, praat mee

Omstreden rechtszaak tegen Turkse RSF-vertegenwoordiger tot juli uitgesteld

De omstreden rechtszaak tegen de Frans-Turkse journalist Erol Önderoglu - tevens vertegenwoordiger in Turkije van persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) - is opgeschort tot 17 juli. Önderoglu zou tot 14 jaar kunnen krijgen terreurpropaganda en geweldsverheerlijking.

Önderoglu was betrokken bij een solidariteitscampagne die werd gevoerd voor de Koerdische krant Özgür Gündem. Turkije sloot die krant in 2016, eveneens omdat het aan terreurpropaganda zou hebben gedaan.

Naast Önderoglu staan in dezelfde zaak journalist Ahmet Aziz Nesin en forensisch arts en mensenrechtenexpert Sebnem Korur Fincanci terecht. Önderoglu werd al in 2016 opgepakt maar kon zijn proces in vrijheid afwachten. Hem wacht mogelijk 4 jaar gevangenisstraf.

De journalist klaagt dat in 2,5 jaar er nul voortgang is geweest in zijn zaak. “Na al die tijd is de aanklacht nog steeds haastig in een dagje in elkaar gezet”, aldus Önderoglu. Hij vroeg de rechtbank om vrijstelling om bij alle zittingen aanwezig te moeten zijn.

Dat verzoek werd ingewilligd. Meer bij Bianet

Bekijk meer van

Turkije RSF Recht Erol Önderoğlu

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.