training eu starters

— woensdag 2 mei 2018, 13:09 | 1 reactie, praat mee

Van Dam in beroep tegen uitspraak Raad rond ‘fantast’ Brandt Corstius

Televisieproducent Gijs van Dam tijdens behandeling van zijn klacht bij de Raad van de Journalistiek | Olaf Kraak / ANP

Televisie-producent Gijs van Dam gaat in beroep tegen de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek. Die oordeelde deze week dat dagblad Trouw 'deels onzorgvuldig' heeft gehandeld door de verkachtingsclaim van Jelle Brandt Corstius zonder meer heeft gepubliceerd. Laatste wijziging: 2 oktober 2018, 15:54

Trouw had volgens de Raad meer rekening moeten houden met de gevoeligheid van het onderwerp. Bovendien had Van Dam de beschuldigingen van Brandt Corstius voorafgaand aan publicatie ontkend. Die ontkenning werd niet meegenomen.

“Fantast. Knettergek is ie”, aldus Van Dam in het vraaggesprek met Sven Kockelmann in 1 op 1 op NPO Radio 1. In het programma werd ook gerefereerd aan diverse procedures die lopen.

In dat kader wordt een grote groep mensen benaderd met een vragenlijst, waarvan de antwoorden eventueel onder ede moeten worden bevestigd. Het betreffen Sven Sauvé (topman RTL Nederland), Bert Habets (topman RTL Group), Georgette Schlick (FreMantleMedia), Bert van der Veer (oud-collega en regisseur), Frits Barend (presentator van het programma waar Brandt Corstius en Van Dam elkaar ontmoetten) en Jelle Brandt Corstius zelf.

Frits Barend moet zich verantwoorden voor de insinuatie dat Van Dam meer slachtoffers heeft gemaakt. Ook lopen er nog zaken tegen De Wereld Draait Door en presentator Matthijs van Nieuwkerk, die Brandt Corstius’ claim als waarheid hebben gepresenteerd.

Raad-voorzitter Frits van Exter boog zich op Villamedia nog eens over de uitspraak.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Van Exter, 2 mei 2018, 16:43

Om misverstanden te voorkomen: de Raad voor de Journalistiek kent geen hoger beroep. Het is mogelijk herziening te vragen, maar dat is alleen mogelijk indien de verzoeker aannemelijk maakt dat de conclusie van de Raad berust op ‘ten onrechte als vaststaand of aannemelijk geachte feiten’. Het is overigens een schriftelijke procedure.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.