website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Van Dam in beroep tegen uitspraak Raad rond ‘fantast’ Brandt Corstius

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op woensdag 2 mei 2018, 13:09

Televisieproducent Gijs van Dam tijdens behandeling van zijn klacht bij de Raad van de Journalistiek | Olaf Kraak / ANP

Televisieproducent Gijs van Dam tijdens behandeling van zijn klacht bij de Raad van de Journalistiek | Olaf Kraak / ANP

Nieuws Televisie-producent Gijs van Dam gaat in beroep tegen de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek. Die oordeelde deze week dat dagblad Trouw 'deels onzorgvuldig' heeft gehandeld door de verkachtingsclaim van Jelle Brandt Corstius zonder meer heeft gepubliceerd.

Trouw had volgens de Raad meer rekening moeten houden met de gevoeligheid van het onderwerp. Bovendien had Van Dam de beschuldigingen van Brandt Corstius voorafgaand aan publicatie ontkend. Die ontkenning werd niet meegenomen.

“Fantast. Knettergek is ie”, aldus Van Dam in het vraaggesprek met Sven Kockelmann in 1 op 1 op NPO Radio 1. In het programma werd ook gerefereerd aan diverse procedures die lopen.

In dat kader wordt een grote groep mensen benaderd met een vragenlijst, waarvan de antwoorden eventueel onder ede moeten worden bevestigd. Het betreffen Sven Sauvé (topman RTL Nederland), Bert Habets (topman RTL Group), Georgette Schlick (FreMantleMedia), Bert van der Veer (oud-collega en regisseur), Frits Barend (presentator van het programma waar Brandt Corstius en Van Dam elkaar ontmoetten) en Jelle Brandt Corstius zelf.

Frits Barend moet zich verantwoorden voor de insinuatie dat Van Dam meer slachtoffers heeft gemaakt. Ook lopen er nog zaken tegen De Wereld Draait Door en presentator Matthijs van Nieuwkerk, die Brandt Corstius’ claim als waarheid hebben gepresenteerd.

Raad-voorzitter Frits van Exter boog zich op Villamedia nog eens over de uitspraak.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Van Exter, 2 mei 2018, 16:43

    Om misverstanden te voorkomen: de Raad voor de Journalistiek kent geen hoger beroep. Het is mogelijk herziening te vragen, maar dat is alleen mogelijk indien de verzoeker aannemelijk maakt dat de conclusie van de Raad berust op ‘ten onrechte als vaststaand of aannemelijk geachte feiten’. Het is overigens een schriftelijke procedure.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.