Raad: DWDD en Van Nieuwkerk journalistiek zorgvuldig rond metoo-claim Brandt Corstius

De Raad voor de Journalistiek vindt dat De Wereld Draait Door en presentator Matthijs van Nieuwkerk 'niet journalistiek onzorgvuldig' zijn geweest, toen ze zonder voorafgaand onderzoek en toepassing van wederhoor Jelle Brandt Corstius uitnodigden om te vertellen over een verkrachting die hem zou zijn overkomen aan het begin van zijn televisiecarrière.
Het is de tweede uitspraak van de Raad over het stuk Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen dat Brandt Corstius in dagblad Trouw publiceerde. In de eerste oordeelde de Raad dat Trouw deels onzorgvuldig heeft gehandeld, omdat het de ontkenning van het gebeurde door televisieproducent Gijs van Dam niet verwerkte en bovendien het relaas van Brandt Cortius ‘de hare maakte’.
Van Dam gaat overigens tegen die uitspraak in beroep - al heet dat bij de Raad bij gebrek aan een echte beroepsprocedure een herziening, die schriftelijk wordt afgehandeld.
Het stond Van Nieuwkerk in DWDD vrij om Brandt Corstius te bevragen over het stuk. De presentator benaderde Brandt Corstius kritisch en bracht nuances aan en - in tegenstelling tot Trouw - maakte de beschuldigingen niet tot de zijne.
Op het moment dat Brandt Corstius daar aanschoof, was nog niet bekend dat hij producent Van Dam beschuldigde. Net als in de eerste uitspraak vindt de Raad “het onvoldoende aannemelijk” dat het grote publiek de klager kon identficeren, enkel op basis van de informatie die werd verschaft.
Van Dam vindt dat de redactie nalatig is geweest om - in het licht van de ernstige beschuldigingen van drogering en verkrachting - niet te onderzoeken of daar feitelijke grond voor bestond. De Raad vindt dat journalistiek gezien onnodig: “Daarbij neemt de Raad mede in aanmerking dat Van Nieuwkerk op zijn eigen - bij het publiek bekende - wijze gesprekken met zijn gasten voert. Niet aannemelijk is geworden dat sprake is geweest van enige vooringenomenheid ten gunste van Brandt Corstius en ten nadele van klager.”
Een andere klacht, dat Van Nieuwkerk in de uitzending “die smeerlap” gebruikte en daarmee volgens Van Dam wel degelijk Brandt Corstius’ beschuldiging overnam, wordt ook verworpen.
Die opmerking was terloops, vindt de Raad: “De opzet (een interview), de aard (het persoonlijke verhaal van Brandt Corstius) en de vormgeving van de uitzending - waaronder mede begrepen het in beeld brengen van de zin ‘Het is zijn woord tegen het mijne’ laten de kijker voldoende ruimte om zich een eigen oordeel over de kwestie te vormen.” Meer bij de Raad voor de Journalistiek
Praat mee