training eu starters

— vrijdag 20 december 2019, 14:22 | 0 reacties, praat mee

Universiteit Groningen: Van Liempt pleegde geen plagiaat

Ad van Liempt - © Bart Maat / ANP

Historicus en programmamaker Ad van Liempt pleegde geen plagiaat in zijn boek Gemmeker, Commandant van Kamp Westerbork waarop hij in mei van dit jaar promoveerde. Dat concludeert een commissie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die hier onderzoek naar deed op grond van een klacht. Het college van bestuur van de RUG heeft het oordeel van de commissie overgenomen. Laatste wijziging: 21 december 2019, 15:07

Onderzoeksjournalist Bart FM Droog had Van Liempt bij de commissie aangeklaagd. Volgens Droog had Van Liempt in zijn boek feiten verzonnen, informatie vervalst, plagiaat gepleegd en bronnen niet correct vermeld.

Volgens de commissie is Van Liempt hier en daar onzorgvuldig is geweest, maar is er geen sprake van fingeren, falsificeren of plagiëren. Wel had de historicus zijn bronnen nauwkeuriger kunnen vermelden en was het niet correct dat het boek eerder in de winkel lag dan dat Van Liempt promoveerde.

Ad van Liempt zegt in een reactie aan NOS Nieuws “tevreden” te zijn met de uitspraak. “Hiermee komt er een einde aan een nare procedure. Het waren ernstige beschuldigingen. Er ligt nu een heel uitvoerig rapport, de commissie heeft grondig onderzoek gedaan.”

Hij had het volste vertrouwen in de uitkomst. “Als je zelf een boek schrijft, weet je het beste wat er wel en niet is gebeurd.”

 

Eerder dit jaar werd Ad van Liempt ook van plagiaat beschuldigd door Frits Barend; het bleek hier om een vendetta te gaat, zo reconstrueerde Villamedia in mei.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.