training eu starters

— maandag 13 mei 2019, 13:39 | 0 reacties, praat mee

Daverend applaus bij promotie Ad van Liempt

Ad van Liempt. - © Foto: Bas Czerwinski/ANP

Het daverende applaus vanuit de promotiezaal van de Rijksuniversiteit in Groningen (RUG) moet afgelopen donderdag tot in de woning van Frits Barend in Amstelveen te horen zijn geweest. Nadat professor Doeko Bosscher, zijn ‘laudatio’ over de promovendus Ad van Liempt had beëindigd, stemden bijna 400 genodigden, onder wie vele prominenten, met deze lofzang in met een minuten durende ovatie. Laatste wijziging: 13 mei 2019, 13:51

Historicus Geert Mak had al in een artikel in het Parool aangekondigd ‘mijn handen te zullen stuk klappen’. Om met dit geluid zijn afkeer te benadrukken tegen, zoals veel collega’s, wetenschappers en tal van prominenten dat zien, de aantoonbare valse aantijgingen door Barend en zijn medestanders over van Liempt geuit in opinieartikelen in het Parool.

Opmerkelijk was het donderdag wel dat de oud rector magnificus van de RUG en één van de promotores van de promovendus er in zijn laudatio niet omheen draaide.

‘Hoge bomen vangen veel wind’, oreerde Bosscher. ‘Soms wordt de wind een orkaan. Die orkaankracht lijkt mede te stoelen op het misverstand dat de verlening van een doctoraat een soort volle aflaat of een heiligverklaring is, maar of jij Ad in de hemel komt heeft deze commissie zich niet afgevraagd’.

Verder ging de promotor in op het ‘bijna taboe’ dat het zelfs 74 jaar na het einde van WOII niet past om je als wetenschapper te verdiepen in de daders van de Shoah.  Doeko Bosscher sprak zelfs over een ‘soort school’ in de geschiedschrijving over de Holocaust.

‘Belangstelling voor de daders impliceert, zo is de redenering, dat je hen vermenselijkt; en vermenselijking is de eerste stap naar het goedpraten van hun daden’, stelde hij.

Volgens de hoogleraar laat juist het proefschrift van Van Liempt zien ‘dat belangstelling voor daders en voor wat hen motiveert in de verste verte niet gepaard hoeft te gaan met vergoelijking van wat zij op hun kerfstok hebben. Juist het tegendeel gaat hier op’. Van Liempt toont volgens zijn promotor aan dat Gemmeker een ‘kille medeplichtige’ was aan genocide. ‘Willens en, zoals nu vaststaat, ook wetens’, aldus de hoogleraar.

De hoogleraar vervolgde met erop te wijzen dat ‘als we de generaties voor wie de Tweede Wereldoorlog steeds meer een abstractie wordt nog willen bereiken, moeten we de bomen achter het bos van die abstractie zichtbaar maken. Dit proefschrift biedt daarvoor allerlei aanknopingspunten’.

Maar de apotheose openbaarde zich aan het einde van deze lofzang.  Bosscher verhaalde over zijn vader die tijdens de oorlog was geïnterneerd, later moest onderduiken en nog maar weinig vertrouwen had in mensen. De vader van de professor zag nog maar twee soorten: ‘mensen bij wie je wel, en mensen bij wie je niet kunt onderduiken’.

Toen richtte hij zich tot de promovendus, keek hem aan en zei: ‘Ik ken jou niet door-en-door, maar als de nood weer aan de man zou komen - wat God verhoede - durf ik bij jou wel aan te kloppen’.

De echo van dit statement klonk minuten lang na in dat eclatante applaus.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.