website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Daverend applaus bij promotie Ad van Liempt

Taco Slagter — Geplaatst in Journalistiek op maandag 13 mei 2019, 13:39

Ad van Liempt.

Ad van Liempt. - © Foto: Bas Czerwinski/ANP

Nieuws Het daverende applaus vanuit de promotiezaal van de Rijksuniversiteit in Groningen (RUG) moet afgelopen donderdag tot in de woning van Frits Barend in Amstelveen te horen zijn geweest. Nadat professor Doeko Bosscher, zijn ‘laudatio’ over de promovendus Ad van Liempt had beëindigd, stemden bijna 400 genodigden, onder wie vele prominenten, met deze lofzang in met een minuten durende ovatie.

Historicus Geert Mak had al in een artikel in het Parool aangekondigd ‘mijn handen te zullen stuk klappen’. Om met dit geluid zijn afkeer te benadrukken tegen, zoals veel collega’s, wetenschappers en tal van prominenten dat zien, de aantoonbare valse aantijgingen door Barend en zijn medestanders over van Liempt geuit in opinieartikelen in het Parool.

Opmerkelijk was het donderdag wel dat de oud rector magnificus van de RUG en één van de promotores van de promovendus er in zijn laudatio niet omheen draaide.

‘Hoge bomen vangen veel wind’, oreerde Bosscher. ‘Soms wordt de wind een orkaan. Die orkaankracht lijkt mede te stoelen op het misverstand dat de verlening van een doctoraat een soort volle aflaat of een heiligverklaring is, maar of jij Ad in de hemel komt heeft deze commissie zich niet afgevraagd’.

Verder ging de promotor in op het ‘bijna taboe’ dat het zelfs 74 jaar na het einde van WOII niet past om je als wetenschapper te verdiepen in de daders van de Shoah.  Doeko Bosscher sprak zelfs over een ‘soort school’ in de geschiedschrijving over de Holocaust.

‘Belangstelling voor de daders impliceert, zo is de redenering, dat je hen vermenselijkt; en vermenselijking is de eerste stap naar het goedpraten van hun daden’, stelde hij.

Volgens de hoogleraar laat juist het proefschrift van Van Liempt zien ‘dat belangstelling voor daders en voor wat hen motiveert in de verste verte niet gepaard hoeft te gaan met vergoelijking van wat zij op hun kerfstok hebben. Juist het tegendeel gaat hier op’. Van Liempt toont volgens zijn promotor aan dat Gemmeker een ‘kille medeplichtige’ was aan genocide. ‘Willens en, zoals nu vaststaat, ook wetens’, aldus de hoogleraar.

De hoogleraar vervolgde met erop te wijzen dat ‘als we de generaties voor wie de Tweede Wereldoorlog steeds meer een abstractie wordt nog willen bereiken, moeten we de bomen achter het bos van die abstractie zichtbaar maken. Dit proefschrift biedt daarvoor allerlei aanknopingspunten’.

Maar de apotheose openbaarde zich aan het einde van deze lofzang.  Bosscher verhaalde over zijn vader die tijdens de oorlog was geïnterneerd, later moest onderduiken en nog maar weinig vertrouwen had in mensen. De vader van de professor zag nog maar twee soorten: ‘mensen bij wie je wel, en mensen bij wie je niet kunt onderduiken’.

Toen richtte hij zich tot de promovendus, keek hem aan en zei: ‘Ik ken jou niet door-en-door, maar als de nood weer aan de man zou komen - wat God verhoede - durf ik bij jou wel aan te kloppen’.

De echo van dit statement klonk minuten lang na in dat eclatante applaus.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.