— maandag 24 augustus 2020, 08:36 | 0 reacties, praat mee

Klacht over plagiaat tegen Ad van Liempt opnieuw ongegrond verklaard

© Bas Czerwinski / ANP

Journalist en tv-maker Ad van Liempt heeft zich niet schuldig gemaakt aan een schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat heeft het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) geconstateerd in hoger beroep na een klacht die tegen Van Liempt was ingediend.

De journalist promoveerde in mei op een onderzoek naar SS-Obersturmführer Gemmeker, de commandant van kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog. Over zijn promotieonderzoek werd een klacht ingediend bij de Rijksuniversiteit in Groningen (RUG). Journalist Bart FM Droog beschuldigde Van Liempt van vervalsing en plagiaat en naar het onvoldoende hebben verwezen naar bepaalde bronnen.

Daarop deed de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) onderzoek naar de zaak. In december oordeelde die commissie dat Van Liempt basisprincipes eerlijkheid en zorgvuldigheid van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening niet heeft geschonden.

Net als de universiteitscommissie concludeert het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) wel een aantal onzorgvuldigheden, maar die hebben nergens het karakter van inbreuken op wetenschappelijke integriteit. De universiteit heeft Van Liempt verzocht die te herstellen in de pdf van het proefschrift en in een eventueel volgende druk van het boek. De universiteit heeft het advies van LOWI overgenomen en de klacht ongegrond verklaard.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.