training eu starters

— maandag 24 augustus 2020, 08:36 | 0 reacties, praat mee

Klacht over plagiaat tegen Ad van Liempt opnieuw ongegrond verklaard

© Bas Czerwinski / ANP

Journalist en tv-maker Ad van Liempt heeft zich niet schuldig gemaakt aan een schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat heeft het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) geconstateerd in hoger beroep na een klacht die tegen Van Liempt was ingediend. Laatste wijziging: 24 augustus 2020, 10:30

De journalist promoveerde in mei op een onderzoek naar SS-Obersturmführer Gemmeker, de commandant van kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog. Over zijn promotieonderzoek werd een klacht ingediend bij de Rijksuniversiteit in Groningen (RUG). Journalist Bart FM Droog beschuldigde Van Liempt van vervalsing en plagiaat en naar het onvoldoende hebben verwezen naar bepaalde bronnen.

Daarop deed de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) onderzoek naar de zaak. In december oordeelde die commissie dat Van Liempt basisprincipes eerlijkheid en zorgvuldigheid van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening niet heeft geschonden.

Net als de universiteitscommissie concludeert het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) wel een aantal onzorgvuldigheden, maar die hebben nergens het karakter van inbreuken op wetenschappelijke integriteit. De universiteit heeft Van Liempt verzocht die te herstellen in de pdf van het proefschrift en in een eventueel volgende druk van het boek. De universiteit heeft het advies van LOWI overgenomen en de klacht ongegrond verklaard.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.