word studentlid

— donderdag 6 januari 2022, 13:08 | 0 reacties, praat mee

UNESCO: minder journalisten gedood in 2021 maar dreiging onverminderd groot

UNESCO: minder journalisten gedood in 2021 maar dreiging onverminderd groot
Een stringer voor persbureau AFP maakte 25 december deze foto van vluchtelingen in Kayin, Myanmar. Ze proberen Thailand binnen tekomen Op dezelfde dag kwam journalist Sai Win Aung om, die verslag deed van het geweld in de regio.

Volgens cijfers van de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) zijn vorig jaar 55 journalisten en mediawerkers gedood. Er is sprake van een daling ten opzichte van 2020, maar secretaris-generaal Audrey Azoulay zegt dat meer werk nodig is om te zorgen dat journalisten hun werk zonder vrees kunnen doen. Laatste wijziging: 6 januari 2022, 13:15

Ook de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) constateerde eerder deze week een afname van het aantal omgekomen collega’s, maar wijt dat aan het feit dat er steeds minder journalisten in oorlogsgebieden actief zijn. Hun uiteindelijke telling viel met 45 journalisten zelfs nog iets lager uit, maar dat ligt voornamelijk aan gehanteerde definities.

In het uitgebreide UNESCO Observatory wordt sinds 1993 het aantal omgekomen journalisten bijgehouden. Dat zijn er volgens de VN-organisatie sinds die tijd 1490. De laatste toevoeging, Sai Win Aung uit Myanmar, werd afgelopen 25 december gedood door artillerievuur van het Myanmarese leger toen hij verslag deed van de vluchtelingenstroom in zuidelijke staat Kayin.

De regio Azië-Pacific is het dodelijkste gebied om als journalist actief te zijn. Net als de IFJ constateert UNESCO dat geweld en intimidatie zich deels verplaatst naar de online wereld. Vooral vrouwelijke journalisten hebben veel met zulk online geweld te maken. Meer bij UNESCO

Bekijk meer van

UNESCO Myanmar

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.