UNESCO: minder journalisten gedood in 2021 maar dreiging onverminderd groot

Volgens cijfers van de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) zijn vorig jaar 55 journalisten en mediawerkers gedood. Er is sprake van een daling ten opzichte van 2020, maar secretaris-generaal Audrey Azoulay zegt dat meer werk nodig is om te zorgen dat journalisten hun werk zonder vrees kunnen doen.
Ook de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) constateerde eerder deze week een afname van het aantal omgekomen collega’s, maar wijt dat aan het feit dat er steeds minder journalisten in oorlogsgebieden actief zijn. Hun uiteindelijke telling viel met 45 journalisten zelfs nog iets lager uit, maar dat ligt voornamelijk aan gehanteerde definities.
In het uitgebreide UNESCO Observatory wordt sinds 1993 het aantal omgekomen journalisten bijgehouden. Dat zijn er volgens de VN-organisatie sinds die tijd 1490. De laatste toevoeging, Sai Win Aung uit Myanmar, werd afgelopen 25 december gedood door artillerievuur van het Myanmarese leger toen hij verslag deed van de vluchtelingenstroom in zuidelijke staat Kayin.
De regio Azië-Pacific is het dodelijkste gebied om als journalist actief te zijn. Net als de IFJ constateert UNESCO dat geweld en intimidatie zich deels verplaatst naar de online wereld. Vooral vrouwelijke journalisten hebben veel met zulk online geweld te maken. Meer bij UNESCO
Praat mee