— dinsdag 4 mei 2021, 13:17 | 0 reacties, praat mee

Myanmar: Japanse journalist aangeklaagd voor ‘verspreiden nepnieuws’

Mayanmar: inwoners protesteren al maanden tegen de coup, onder toenemend geweld vanuit de junta | AP

In Myanmar is de Japanse journalist Yuki Kitazumi officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het verspreiden van nepnieuws. Kitazumi werd op 19 april opgepakt en overgebracht naar Insein-gevangenis in Yangon. Hij is de eerste buitenlandse journalist die daadwerkelijk voor de rechter komt, meldt Reuters-correspondent Poppy McPherson.

Kitazumi kan tot drie jaar cel krijgen onder speciale wetgeving die het aanjagen van maatschappelijke onrust bestraft. De journalist, die in Myanamar een productiebedrijf heeft, werd in februari ook al eens opgepakt, maar kwam toen na korte tijd vrij.

De Japanse overheid heeft er bij de junta op aangedrongen Kitazumi vrij te laten. Sinds de coup is het geweld tegen de Mayanmarese burgers sterk toegenomen. Er zijn inmiddels al bijna 800 doden gevallen en ook journalisten zijn regelmatig doelwit.

Het leger verklaarde begin februari de verkiezingsoverwinning van de National League for Democracy als ongeldig. De partij zou vijf jaar een absolute meerderheid krijgen, maar het leger stelt dat de verkiezingen van november frauduleus zijn verlopen. Het leger zegt dat de verklaarde noodtoestand een jaar duurt en er daarna nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Buitenlandse journalisten worden regelmatig opgepakt en in hun werk gehinderd, maar tot een officiële aanklacht kwam het tot nu nooit.

Bekijk meer van

Myanmar

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.