data als kans

— vrijdag 11 januari 2019, 09:19 | 0 reacties, praat mee

Gerechtshof Myanmar wijst hoger beroep Reuters-journalisten af

Reuter-journalist Wa Lone na zijn veroordeling in september 2018 - © Lynn Bo Bo / EPA

Het gerechtshof in Myanmar heeft het hoger beroep van de twee Reuters-journalisten die sinds september in Myanmar vastzitten afgewezen. Het gerechtshof in Myanmar oordeelde vrijdag dat de zeven jaar cel die Wa Lone en Kyaw Soe Oo in september opgelegd kregen voor het schenden van geheimhoudingswetgeving terecht is. De journalisten die geheime overheidsdocumenten in handen kregen hebben volgens de rechter onethisch gehandeld en zich niet aan journalistieke codes gehouden.

Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28) deden in Myanmar onderzoek naar misdaden van soldaten, waaronder de moord op tien Rohingya-jongens. In december 2017 werden ze gearresteerd voor het “op illegale wijze verkrijgen van informatie met de bedoeling deze te delen met buitenlandse media”. Na de arrestatie gaf het leger de moord op de Rohingya-jongens toe. Dat weerhield de rechter er niet van de journalisten te veroordelen.

De werkgever van de journalisten, Reuters, laat in een reactie weten dat de journalisten onrecht wordt aangedaan. “Ze blijven maar om één reden vastzitten: de mensen aan de macht willen hun misdaden stilhouden. Verslaggeven is geen misdaad. Tot ze worden vrijgelaten is er geen persvrijheid in Myanmar.” De journalisten kunnen nog tegen deze uitspraak in beroep. Meer bij NU.nl en NRC

Bekijk meer van

Wa Lone Myanmar Kyaw Soe Oo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.