website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Gerechtshof Myanmar wijst hoger beroep Reuters-journalisten af

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 11 januari 2019, 09:19

Reuter-journalist Wa Lone na zijn veroordeling in september 2018 - © Lynn Bo Bo / EPA

Reuter-journalist Wa Lone na zijn veroordeling in september 2018 - © Lynn Bo Bo / EPA

Nieuws Het gerechtshof in Myanmar heeft het hoger beroep van de twee Reuters-journalisten die sinds september in Myanmar vastzitten afgewezen. Het gerechtshof in Myanmar oordeelde vrijdag dat de zeven jaar cel die Wa Lone en Kyaw Soe Oo in september opgelegd kregen voor het schenden van geheimhoudingswetgeving terecht is. De journalisten die geheime overheidsdocumenten in handen kregen hebben volgens de rechter onethisch gehandeld en zich niet aan journalistieke codes gehouden.

Wa Lone (32) en Kyaw Soe Oo (28) deden in Myanmar onderzoek naar misdaden van soldaten, waaronder de moord op tien Rohingya-jongens. In december 2017 werden ze gearresteerd voor het “op illegale wijze verkrijgen van informatie met de bedoeling deze te delen met buitenlandse media”. Na de arrestatie gaf het leger de moord op de Rohingya-jongens toe. Dat weerhield de rechter er niet van de journalisten te veroordelen.

De werkgever van de journalisten, Reuters, laat in een reactie weten dat de journalisten onrecht wordt aangedaan. “Ze blijven maar om één reden vastzitten: de mensen aan de macht willen hun misdaden stilhouden. Verslaggeven is geen misdaad. Tot ze worden vrijgelaten is er geen persvrijheid in Myanmar.” De journalisten kunnen nog tegen deze uitspraak in beroep. Meer bij NU.nl en NRC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.