— maandag 16 april 2018, 14:53 | 0 reacties, praat mee

Conflict UMC versus Zembla: mogelijk tegen-aangifte na aanhouding

Adrienne Cullen tijdens de lezing bij UMC, afgelopen vrijdag | Piroschka van de Wouw / ANP

Zembla-journalist Ton van der Ham heeft op NPO Radio 1 verteld over zijn recente aanhouding bij het UMC in Utrecht, waarbij hij voor huisvredebreuk werd opgepakt. Van der Ham zat uiteindelijk ruim zeven uur vast. Hem zou door de woordvoerder vanwege "gebrek aan vertrouwen en vertrouwen is emotie" persoonlijk toegang zijn geweigerd. Laatste wijziging: 21 mei 2018, 12:59

Bij het UMC werd vrijdag een lezing gehouden door patiënte Adrienne Cullen, van wie baarmoederhalskanker door fouten bij het ziekenhuis niet op tijd werd opgemerkt. Zij is nu terminaal ziek. Ook de artsen die daarvoor verantwoordelijk zijn gaven hun kant van het verhaal.

Volgens Van der Ham zou de woordvoerder hebben gezegd dat er “altijd gedoe rond Zembla” was. Collega’s van NOS en RTL mochten wel filmen. “Een beetje vreemd”, aldus de journalist. Van der Ham zegt dat hij lang twijfelde of hij zou gaan, maar hij werd expliciet door Adrienne Cullen uitgenodigd. Zembla volgde haar zaak en problemen bij het Utrechtse ziekenhuis al enkele jaren.

Dat Van der Ham zich agressief zou hebben gedragen, zoals door de beveiliging wordt geclaimd is niet waar, stelt hij. De redactie van Zembla zegt dat het gesprek tussen Van der Ham en woordvoerder beelden zijn. Ook de aanhouding door de beveiliging is vastgelegd.

Van der Ham had de toezegging dat hij na afloop van de lezing met Cullen mocht praten en begon na twee uur wachten met voorbereiding op gepaste afstand van de deur van de zaal waar de lezing werd gehouden. “We hebben niemand stiekem gefilmd, niemand geïnterviewd”, aldus Van der Ham.

Twee beveiligers stapten daarna op hem af dat hij diende te vertrekken. Hij werd uiteindelijk hardhandig afgevoerd. De beveiligers hebben tegenover de politie “een stevig verhaal opgehangen”, aldus Van der Ham. Zembla en de journalist overwegen aangifte te doen tegen het ziekenhuis, maar Van der Ham vraagt zich af wat het oplevert. “Ik hoef niet per se te winnen van het ziekenhuis”, aldus Van der Ham.

Wat voor hem resteert is vooral ergernis over het feit dat hij nu geen kritische vragen rond de lezing heeft kunnen stellen, onder meer over een zwijgcontract dat aan Cullen werd voorgelegd. Beelden van het gesprek tussen Van der Ham en de woordvoerder (en de aanhouding kort daarop) staan inmiddels online. Meer bij Zembla

Bekijk meer van

Zembla UMC Ton van der Ham

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.