— maandag 9 maart 2020, 11:14 | 0 reacties, praat mee

Twitter toont label ‘gemanipuleerde video’ bij video van presidentskandidaat Biden die door het Witte Huis werd geretweet

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden. - © Mandel Ngan / AFP

UPDATE Twitter heeft zondag voor het eerst het nieuwe label voor 'gemanipuleerde media' gebruikt voor een video van een toespraak van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, meldt Reuters.

De beelden werden geplaatst door Dan Scavino, directeur sociale media van het Witte Huis en werd geretweet door de Amerikaanse president Donald Trump, schrijft Reuters.

In het filmpje lijkt het alsof Biden tijdens een speech heeft gezegd dat de Amerikanen “alleen Donald Trump kunnen herkiezen”. In de volledige opname zegt de hij echter dat de Amerikanen “alleen Donald Trump kunnen herkiezen, als we elkaar blijven aanvallen”. “Dit moet een positieve politieke campagne zijn”, voegde Biden eraan toe.

Twitter heeft op 5 maart nieuw beleid geïmplementeerd waarbij tweets met zogeheten ‘deepfakes’ of bewerkte video’s worden gelabeld met de tag ‘gemanipuleerde media’. “Factcheckers hebben deze video als deels onjuist beoordeeld, dus we beperken de verspreiding ervan en laten labels zien met meer context voor mensen die de video zien, proberen te delen, of al gedeeld hebben,” aldus Facebook in een reactie. Twitter zoekt nog naar een oplossing om het label aan alle gebruikers te tonen. Dat was bij de video van Biden-video nog niet het geval.

Scavino zei in een latere tweet dat de video niet gemanipuleerd was. De video was ook te zien op zijn Facebookpagina. Daar stond geen melding bij, tot woede van het campagneteam van Biden.

Sociale mediabedrijven liggen onder vuur vanwege de verspreiding van nepnieuws en desinformatie tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de afgelopen periode proberen ze dat probleem aan te pakken.

Lees ook:
YouTube pakt manipulatie in video’s over Amerikaanse presidentsverkiezingen aan (4 februari 2020)
Twitter laat gebruikers desinformatie melden rondom Amerikaanse verkiezingen (31 januari 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.