— woensdag 28 oktober 2020, 11:26 | 0 reacties, praat mee

Topmannen Facebook, Google en Twitter bepleiten niet-aansprakelijkheid rond gebruikers

Internetbedrijven zullen vandaag voor een Senaatscommissie bepleiten dat ze niet aansprakelijk moeten worden voor handelen van individuele gebruikers. Dan eindigt het vrije internet in Amerika, stellen ze. | AFP

Op woensdag zullen topmannen van Facebook, Google en Twitter voor de Amerikaanse Senaat bepleiten dat de vrijheid van meningsuiting op internet alleen floreert als bedrijven niet zelf aansprakelijk zijn voor wat gebruikers uitspoken. Sectie 230 van de 1996 Communications Decency Act, die dat regelt, ligt echter onder vuur.

Als internetbedrijven wel verantwoordelijk worden gemaakt zullen zij uit zelfbehoud streng moeten gaan modereren, waarschuwen Mark Zuckerberg, Jack Dorsey en Sundar Pichai later vandaag. Het drietal werd begin deze maand gedagvaard door de Senaatscommissie die zich over het inperken van juridische bescherming van techbedrijven buigt.

De verklaringen van de topmannen werden voorafgaand aan de hoorzitting, later vandaag, met media gedeeld.

Het ‘eroderen’ van sectie 230 zal desastreuze gevolgen hebben voor het vrije woord op internet,  stellen de techbedrijven. President Trump en andere republikeinse politici hebben de techbedrijven in het vizier, omdat ze menen dat hun standpunten stelselmatig worden onderdrukt.

Volgens Ajit Pai, voorzitter van toezichthouder FCC, gaat het niet om het opleggen van nieuwe wetgeving aan sociale mediabedrijven, maar om de interpretatie van de niet-aansprakelijkheidsmaatregel in sectie 230.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.