— donderdag 6 oktober 2022, 13:15 | 0 reacties, praat mee

Tweede Kamer wil structurele financiëring voor PersVeilig

© ANP/Lex van Lieshout

De Tweede Kamer stemt komende dinsdag over een Tweede Kamermotie die de regering verzoekt om een 'structurele financiering' te verzorgen voor PersVeilig. Laatste wijziging: 12 oktober 2022, 08:57

PersVeilig is een initiatief van onder andere de NVJ en helpt journalisten om zich te beschermen tegen geweld en intimidatie, zowel fysiek als online. Volgens Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) heeft PersVeilig “een sleutelrol bij het waarborgen en bevorderen van de veiligheid van journalisten”.

Ook is het initiatief volgens Sjoerdsma “een voorbeeld” voor veel andere Europese landen. De politieke partijen PvdA, GroenLinks, SGP en coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie steunden de motie van Sjoerdsma.

Momenteel ontvangt PersVeilig 350.000 euro per jaar vanuit de regering. Dat geld wordt betaald uit een budget voor journalistiek en om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Sjoersma roept het kabinet op om de bijdrage structureel te maken en waar mogelijk capaciteit te verhogen. Het Kamerlid wil dat de bijdrage gefinancierd wordt door zowel de overheid als de werkgevers in de journalistiek zelf.

Nederland zakte dit jaar een aantal plekken op de de internationale ranglijst van persvrijheid, die is opgesteld door Reporters Sans Frontières (RSF). De Nederlandse notering zakte met 22 plaatsen en staat nu op de 28e plek op de lijst. RSF onderbouwde die daling met enkele zorgwekkende incidenten. In Gelderland werd een persfotograaf met auto en al door een shovel in een sloot geduwd  in een sloot geduwd en raakte bekneld. De Groninger journalist Willem Groeneveld kreeg een molotovcocktail door zijn raam en misdaadjournalist Peter R. de Vries werd op klaarlichte dag in Amsterdam vermoord.

Bekijk meer van

Tweede Kamer PersVeilig

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.