banner festival 23

— dinsdag 20 april 2021, 13:46 | 0 reacties, praat mee

Dashcambeelden van aanval met shovel op auto persfotograaf

© Persbureau Heitink

UPDATE De aanval met de shovel op de auto met daarin een persfotograaf en zijn vriendin is gefilmd. De persfotograaf had zijn dashcam aan laten staan, meldt Omroep Gelderland. Laatste wijziging: 21 april 2021, 11:12

De persfotograaf was in Lunteren om aan de Krommehoekseweg een autobrand te fotograferen. Zijn vriendin was toevallig bij hem. Volgens de politie woedde de brand op de oprit bij een woning. De fotograaf stond op de openbare weg en ging terug naar zijn auto toen hij door het groepje werd bedreigd.

De auto van de fotograaf werd door de shovel in de sloot geduwd en kwam op de kop terecht. Beide inzittenden moesten door de brandweer worden bevrijd. De twee waren lichtgewond en zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel. “Ik heb spierpijn, rugpijn”, vertelt de fotograaf aan Omroep Gelderland. “Mijn rug is beschadigd door glas van de autoruit. Ik kan dus ook nergens tegenaan zitten.”

De persfotograaf en zijn vriendin stonden tijdens de aanval doodsangsten uit, meldt Omroep Gelderland. “Toen we op de kop lagen in de auto dacht ik echt: wat als ze nu komen? Nu zit ik echt in bedwang, ik kan helemaal nergens heen. Als ze me er nu uittrekken wat dan?”

Roland Heitink van Persbureau Heitink vertelt tegen Omroep Gelderland dat een van zijn persfotografen het zag gebeuren. “Hij kon net op tijd wegkomen, maar is wel met de dood bedreigd.” “Je ziet de agressie tegen journalisten toenemen en nu dit. Gewoon een journalist die met auto en al door een shovel de sloot in wordt geduwd. Dat is echt heel heftig”, aldus Heitink.

De politie meldt dat de bestuurder van de shovel direct is aangehouden. Hij zit vast en wordt vandaag verhoord. Net als een andere omstander die ook is aangehouden. Deze verdachte zou twee andere persfotografen hebben bedreigd.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt door de aanval op een persfotograaf en zijn vriendin afgelopen nacht. Voor het Genootschap is dit een nieuw dieptepunt in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen. “Het illustreert de voortdurende dreiging waaronder de journalistiek in Nederland moet werken. Het gaat hier om een directe en levensbedreigende aanval op twee mensen maar het is ook een nieuwe aanslag op de journalistiek en de persvrijheid.”
Meer bij de NOS

Bekijk meer van

PersVeilig

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.