basis naar compleet

— dinsdag 3 mei 2022, 09:23 | 1 reactie, praat mee

Nederland maakt ongelofelijke duikeling op wereldranglijst persvrijheid: van plaats 6 naar 28

PowNed-verslaggever Mark Baanders moet wegspringen om niet te worden aangereden. De belager kreeg van de politierechter in Lelystad 80 uur taakstraf | Rob Voss / ANP

Nederland is maar liefst 22 plekken gedaald (van plaats 6 naar plaats 28) op de jaarlijkse Persvrijheid Index van Reporters Sans Frontières (RSF), zo blijkt op deze Dag van de Persvrijheid. Free Press Unlimited vraagt zich af of ons land voldoende bestand is tegen de groeiende agressie ten opzichte journalisten en tegen de dreiging vanuit de georganiseerde misdaad. Laatste wijziging: 3 mei 2022, 13:11

2021 was een uitzonderlijk jaar, waarin Peter R. De Vries op klaarlichte dag werd vermoord, een persfotograaf in Gederland met auto en al in een greppel werd gekieperd en de Groningse journalist Willem Groeneveld een brandbom door zijn brievenbus kreeg. Ook werden in twee dagen tijd drie journalisten opgepakt tijdens demonstraties en besloot de NOS haar logo’s van busjes te verwijderen om haar werknemers te beschermen.

Noorwegen, Denemarken en Zweden bezetten respectievelijk de eerste, tweede en derde plaats van de index. Onderaan de lijst bungelen landen als Laos, Iran en Vietnam.

Free Press Unlimited, kwam recent al met een rapport over de persvrijheid in Nederland waaruit onder meer blijkt dat vrouwelijke journalisten minder veilig zijn dan hun mannelijke collega’s en lopen vooral journalisten die berichten over georganiseerde misdaad risico’s.

Het Nederlandse PersVeilig kreeg afgelopen jaar 272 meldingen binnen van journalisten die waren lastiggevallen, werden geïntimideerd of te maken kregen met geweld. In 2020 stond de teller nog op 121 meldingen.

Bekijk meer van

Free Press Unlimited

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

roel dijkstra, 5 mei 2022, 09:02

Verbaast me helemaal niks. En de grootste oorzaak is : de politie . Sinds de scanner niet meer werkt hebben wij als pers geen idee meer wat er speelt. Vroeger wist je aan welke kant je kon staan om veilig te blijven bij ongeregeldheden. Achter de linies hoefde je alleen nog maar stenen van demonstranten te ontwijken. Het contact met de politie was ook veel beter want je kende de mannen en vrouwen. Sinds je bij de politie beter je wapen kan verliezen dan contact hebben met een journalist is het er allemaal niet beter op geworden. Bij een brand met giftige stoffen hoorde je op de scanner waar je niet moest komen, nu rijden we zo maar een gaswolk in. Verwarde personen ? Vroeger hoorde je het op de scanner en als het vaker gebeurde vroeg je je als journalist af wat er loos was. En ging op zoek naar de oorzaak. De pers wordt monddood gemaakt door veel te veel voorlichters die allemaal als opdracht hebben: ‘bescherm het bedrijf politie’. Persafhouders. Persoplichters.  De beste voorlichters zijn óf mensen van de straat of mensen zoals Anne Geelof, een oud journalist. Persvrijheid…. Het grootste gevaar is: Wat we NIET meer weten.
Vroeguh was alles beter. ja vast. Maar het is er niet beter op geworden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.