banner festival 23

— dinsdag 6 juli 2021, 20:32 | 0 reacties, praat mee

Misdaadjournalist Peter R. de Vries ernstig gewond bij gewapende aanslag in Amsterdam; verdachte aangehouden

Politie begint met sporenonderzoek in de Lange Leidsedwarsstraat, waar de aanslag om half acht dinsdagavond plaatsvond | AS Media / ANP

UPDATE Misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) is dinsdagavond rond half acht bij een gewapende aanslag zwaargewond geraakt. Hij zou rond half acht op de Lange Leidsedwarsstraat door een onbekende man zijn neergeschoten. Op die locatie wordt televisieprogramma RTL Boulevard opgenomen, waar hij vanavond te gast was. Laatste wijziging: 7 juli 2021, 09:48

Vlak na het verlaten van de studio zou hij zijn neergeschoten. Het Parool bericht op basis van onbevestigde berichten dat De Vries in zijn hoofd geraakt is. Volgens getuigen zijn er bij de aanslag meerdere schoten afgevuurd.

De Telegraaf meldt dat De Vries met ernstige verwondingen is overgebracht naar het ziekenhuis. Er is speciale politiebewaking bij het ziekenhuis, meldt RTL-verslaggever Rik Konijnenbelt in een lopende live-uitzending van RTL Nieuws. De politie bevestigde kort voor 21 uur dat het om de 64-jarige misdaadverslaggever gaat.

“Over zijn toestand is nog niets bekend. Of De Vries nog aanspreekbaar was, kon de politiewoordvoerder niet zeggen”, aldus Het Parool.

De politie is een groot onderzoek gestart. Er zou minstens één verdachte zijn aangehouden. Via Burgernet werd gevraagd om uit te kijken naar een tengere getinte man met een donkergroene jas met camouflagevlekken en hem niet zelf te benaderen. Meerdere bronnen bevestigen aan Het Parool dat op de A2 bij Breukelen een verdachte is aangehouden.

Het is niet direct duidelijk of dit om dezelfde verdachte gaat.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, zegt tegenover het AD: “Dit is wat je al die tijd hoop dat niet gebeurt. “Natuurlijk is het nog afwachten met welke werkzaamheden van De Vries dit verband houdt, maar de aanslag vond plaats voor de deur van RTL Boulevard. Dit raakt de journalistiek sowieso recht in het hart. Laten we hopen en bidden voor zijn gezondheid.”

De uitzending van de dagelijkse talkshow van Humberto Tan (22:00 uur bij RTL4) staat vanavond in het teken van de aanslag. Onder meer Bruning is daar te gast, samen met Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok en AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma.

De zogeheten ‘Amsterdamse driehoek’ - burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris van de politie - is samengekomen rond de aanslag. Er is vanavond 23 uur een persconferentie op het hoofdbureau van politie in Amsterdam, meldt RTL.

Bekijk meer van

Peter R. de Vries

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.