website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Tweede journalist daagt de Persgroep voor de rechter

Sjoske Cornelissen — Geplaatst in Recht op woensdag 31 oktober 2018, 08:53

ANP

ANP

Nieuws Freelance journalist en lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Britt van Uem, daagt de Persgroep voor de rechter. In juli gaf de Persgroep aan niet mee te willen werken aan een procedure bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht over de billijkheid van de door de Persgroep gehanteerde tarieven. Van Uem kan nu geen geschil indienen bij de speciaal hiervoor ingestelde commissie. Het geschil wordt daarom aan de rechter voorgelegd. De NVJ steunt Van Uem in deze zaak. Fotojournalist Ruud Rogier liep eerder dit jaar tegen hetzelfde probleem aan.

De Geschillencommissie werd opgericht na de invoering van de Wet Auteurscontractenrecht op 1 juli 2015, onder meer om vast te kunnen stellen wat een billijk tarief is voor makers. Minister Dekker (Rechtsbescherming) roept media-exploitanten op om zich aan te sluiten bij de Geschillencommissie. De opstelling van de Persgroep gaat tegen dit advies van de minister in.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat minister Dekker moet ingrijpen om de beoogde bescherming van freelancers te waarborgen. De wet functioneert feitelijk niet, als grote mediapartijen, zoals de Persgroep, niet bij de Geschillencommissie verschijnen, aldus de NVJ. Rosa Garcia López, secretaris NVJ en NVF: “De Persgroep heeft een aandeel van 43,5 procent op de Nederlandse dagbladmarkt en in 2017 een nettowinst van meer dan 100 miljoen euro behaald. Alle werkenden bij de Persgroep, ongeacht hun contract of voorwaarden, moeten kunnen rondkomen van hun werk. De Persgroep zorgt voor journalisten in loondienst door hen een goed loon en pensioen te betalen, maar diezelfde verantwoordelijkheid voelen zij niet voor freelancers. De kloof tussen wat journalisten in vast dienstverband verdienen en wat freelancers verdienen neemt toe. Dat de Persgroep niet in gesprek wil met een freelancer of bereid is om mee te werken aan een laagdrempelige procedure via de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht toont aan dat zij weinig respectvol met freelancers omgaan.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.