Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 31 oktober 2018, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Tweede journalist daagt de Persgroep voor de rechter

ANP

Freelance journalist en lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Britt van Uem, daagt de Persgroep voor de rechter. In juli gaf de Persgroep aan niet mee te willen werken aan een procedure bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht over de billijkheid van de door de Persgroep gehanteerde tarieven. Van Uem kan nu geen geschil indienen bij de speciaal hiervoor ingestelde commissie. Het geschil wordt daarom aan de rechter voorgelegd. De NVJ steunt Van Uem in deze zaak. Fotojournalist Ruud Rogier liep eerder dit jaar tegen hetzelfde probleem aan. Laatste wijziging: 31 oktober 2018, 09:13

De Geschillencommissie werd opgericht na de invoering van de Wet Auteurscontractenrecht op 1 juli 2015, onder meer om vast te kunnen stellen wat een billijk tarief is voor makers. Minister Dekker (Rechtsbescherming) roept media-exploitanten op om zich aan te sluiten bij de Geschillencommissie. De opstelling van de Persgroep gaat tegen dit advies van de minister in.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat minister Dekker moet ingrijpen om de beoogde bescherming van freelancers te waarborgen. De wet functioneert feitelijk niet, als grote mediapartijen, zoals de Persgroep, niet bij de Geschillencommissie verschijnen, aldus de NVJ. Rosa Garcia López, secretaris NVJ en NVF: “De Persgroep heeft een aandeel van 43,5 procent op de Nederlandse dagbladmarkt en in 2017 een nettowinst van meer dan 100 miljoen euro behaald. Alle werkenden bij de Persgroep, ongeacht hun contract of voorwaarden, moeten kunnen rondkomen van hun werk. De Persgroep zorgt voor journalisten in loondienst door hen een goed loon en pensioen te betalen, maar diezelfde verantwoordelijkheid voelen zij niet voor freelancers. De kloof tussen wat journalisten in vast dienstverband verdienen en wat freelancers verdienen neemt toe. Dat de Persgroep niet in gesprek wil met een freelancer of bereid is om mee te werken aan een laagdrempelige procedure via de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht toont aan dat zij weinig respectvol met freelancers omgaan.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.