— maandag 31 mei 2021, 09:05 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe Amerikaanse sancties tegen Wit-Rusland na arrestatie journalist

© EPA

De Amerikaanse regering komt met nieuwe sancties tegen Wit-Rusland na de gedwongen omleiding en landing van een passagiersvliegtuig en de arrestatie van journalist Roman Protasevitsj aan boord van dat vliegtuig. Laatste wijziging: 31 mei 2021, 09:09

Woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, zei dat de Verenigde Staten een overeenkomst uit 2019 tussen Washington en Minsk opschortten die luchtvaartmaatschappijen uit elk land toestond het luchtruim van de ander te gebruiken.

Daarnaast richten nieuwe sancties van Washington zich tegen negen Wit-Russische staatsbedrijven, waarmee Amerikanen vanaf 3 juni geen zaken meer mogen doen. Verder werkt de VS samen met de EU en andere bondgenoten aan een lijst met gerichte sancties tegen vooraanstaande leden van het regime van Loekasjenko.

Eerder kondigde de EU al economische sancties aan in verband met de arrestatie van Protasevitsj. Europese luchtvaartmaatschappijen krijgen ook het advies om het Wit-Russische luchtruim te mijden en toestellen uit Wit-Rusland worden geweerd uit Europa.

In een verklaring riep Psaki Loekasjenko op om een internationaal onderzoek toe te staan ​​naar de gebeurtenissen van 23 mei, toen het passagiersvliegtuig van Ryanair dat van Griekenland naar Litouwen vloog, gedwongen werd te landen in Minsk. Journalist Protasevitsj werd toen samen met zijn vriendin van boord gehaald. Meer bij Reuters

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.