— woensdag 26 mei 2021, 15:43 | 0 reacties, praat mee

Collega’s Roman Protasevich zeggen te vrezen voor hun leven

Stepan Putilo tijdens een persconferentie, daags na de arrestatie van Roman Protasevich - © ANP / Zuma Press / Atiila Husejnow

Collega’s van de Wit-Russische journalist en activist Roman Protasevitsj zeggen te vrezen voor hun leven. De 26-jarige Protasevitsj werd zondag opgepakt nadat de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko een lijnvlucht liet kapen. Hij was op weg van Athene naar Vilnius toen het toestel na een valse bommelding gedwongen werd om te landen in Minsk. Protasevitsj werd samen met zijn vriendin van boord gehaald.

De angst zit er sindsdien goed in bij collega’s van Protasevitsj , schrijft BBC News. Een van hen, Stepan Putilo van het Telegram-kanaal Nexta, stelt dat hij al langer doodsbedreigingen kreeg, maar ze nu “heel serieus neemt”. Protasevitsj was samen met Putilo mede-oprichter van Nexta. Via het kanaal op de chat-app werden vorig jaar oproepen tot straatprotesten verspreid.

In gesprek met Sky News gaf Putilo ook al aan te vrezen voor zijn leven. De 22-jarige inwoner van Wit-Rusland woont en werkt inmiddels in de Poolse hoofdstad Warschau. “Het is een verschrikkelijke situatie. Wij ontvangen tekstberichten waarin staat: ‘Je wordt vermoord, zelfs in Warschau.’ Ze proberen ons bang te maken en zo het zwijgen op te leggen.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.