training eu starters

— vrijdag 28 mei 2021, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Europese Unie wil economische sancties na arrestatie Protasevitsj

© EPA

UPDATE De Europese Unie heeft donderdag overleg gevoerd over het opleggen van economische sancties tegen Wit-Rusland. Aanleiding is de arrestatie van journalist Roman Protasevitsj. Wit-Rusland nam hem zondag gevangen, nadat het land een Ryanair-lijnvlucht van Athene naar Vilnius dwong te landen in Minsk. Laatste wijziging: 31 mei 2021, 09:11

De roep om sancties ontstond eerder deze week. Toen was nog niet duidelijk hoe die sancties eruit moesten gaan zien. Donderdag meldde NU.nl dat de sancties waar over gesproken wordt betrekking hebben op de kalium- en oliesector.

Beide sectoren zijn erg belangrijk voor Wit-Rusland. De kaliumproductie is in Wit-Rusland volledig in handen van de overheid. Samen met aardolie levert kalium de grootste bijdrage aan de schatkist van het land. Heiko Maas, de minister van Buitenlandse Zaken in Duitsland, liet al weten de economische structuur van Wit-Rusland te willen treffen met de sancties.

Hoewel er donderdag over sancties is gesproken, hebben de EU-lidstaten nog geen beslissing genomen. De EU riep ook vliegtuigmaatschappijen eerder al op niet meer over Wit-Rusland te vliegen. Een aantal regeringsleiders wees Brussel erop dan sancties ertoe zouden kunnen leiden dat Wit-Rusland meer op gaat trekken met buurland Rusland.

De gearresteerde journalist Protasevitsj heeft donderdag voor het eerst sinds zijn arrestatie bezoek gehad van zijn advocaat. Volgens de advocate gaat het naar omstandigheden goed met de journalist: “Alles is goed, hij is in goede doen, positief en vrolijk.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.