website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Khashoggi vrijwel direct na aankomst in consulaat gedood’

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op woensdag 10 oktober 2018, 09:23

Een poster voor Khashoggi hangt aan een politieafzetting bij het Saudische consulaat in Instanbul | Tolga Bozoglu / EPA

Een poster voor Khashoggi hangt aan een politieafzetting bij het Saudische consulaat in Instanbul | Tolga Bozoglu / EPA

Nieuws Er is geen hard bewijs dat journalist Jamal Khashoggi niet meer leeft, maar de kans daarop neemt met de dag af. De officiële zoektocht duurt voort, maar volgens een hoog Turks regeringslid is duidelijk dat Khashoggi "binnen twee uur" na aankomst in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord.

Een speciaal team zou voor die daad naar Istanbul zijn gereisd en - ondanks hotelreserveringen voor meerdere dagen - nog dezelfde avond naar Saudi-Arabië zijn teruggekeerd. Het lichaam van Khashoggi zou in het consulaat in stukken zijn gezaagd. Een van de teamleaden zou een pathaloog-anatoom zijn geweest, aldus het Turkse regeringslid, die anoniem wilde blijven.

Khashoggi was in het consulaat om papieren te tekenen voor een aanstaand huwelijk. Zijn verloofde, de Turkse Hatice Cengiz, wachtte tevergeefs op Khashoggi. Ze doet in de Washington Post een oproep aan president Trump om mee te zoeken en druk op de Saudische autoriteiten uit te oefenen.

Trump lijkt daar niet toe geneigd. Gevraagd naar Khashoggi’s verdwijning zei Trump eerder deze week tegen verslaggevers: “Ik maak me zorgen. Ik vind het niet leuk erover te horen. Hopelijk lost het zich vanzelf op”, aldus de president. Saudi-Arabië is een belangrijke strategische partner in de regio. Verder is het een belangrijke handelspartner rond olie en wapens.

Volgens de Engelstalige Turkse krant Sabah zijn er enkele uren nadat Khashoggi het consulaat was binnengegaan diverse voertuigen met diplomatieke kentekens weggereden, waaronder een Mercedes-bus met verduisterde ramen. De krant speculeert dat Khashoggi daarmee is afgevoerd.

Lees meer:

- Turkish Officials Say Khashoggi Was Killed on Order of Saudi Leadership New York Times
- A Journalist’s Disappearance: Where Jamal Khashoggi Was Last Seen New York Times
- Trump says still doesn’t know anything about WP’s Khashoggi Daily Sabah
- Photos surface of Saudis allegedly sent to target writer Associated Press

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.