— woensdag 10 oktober 2018, 09:23 | 0 reacties, praat mee

‘Khashoggi vrijwel direct na aankomst in consulaat gedood’

Een poster voor Khashoggi hangt aan een politieafzetting bij het Saudische consulaat in Instanbul | Tolga Bozoglu / EPA

Er is geen hard bewijs dat journalist Jamal Khashoggi niet meer leeft, maar de kans daarop neemt met de dag af. De officiële zoektocht duurt voort, maar volgens een hoog Turks regeringslid is duidelijk dat Khashoggi "binnen twee uur" na aankomst in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord.

Een speciaal team zou voor die daad naar Istanbul zijn gereisd en - ondanks hotelreserveringen voor meerdere dagen - nog dezelfde avond naar Saudi-Arabië zijn teruggekeerd. Het lichaam van Khashoggi zou in het consulaat in stukken zijn gezaagd. Een van de teamleaden zou een pathaloog-anatoom zijn geweest, aldus het Turkse regeringslid, die anoniem wilde blijven.

Khashoggi was in het consulaat om papieren te tekenen voor een aanstaand huwelijk. Zijn verloofde, de Turkse Hatice Cengiz, wachtte tevergeefs op Khashoggi. Ze doet in de Washington Post een oproep aan president Trump om mee te zoeken en druk op de Saudische autoriteiten uit te oefenen.

Trump lijkt daar niet toe geneigd. Gevraagd naar Khashoggi’s verdwijning zei Trump eerder deze week tegen verslaggevers: “Ik maak me zorgen. Ik vind het niet leuk erover te horen. Hopelijk lost het zich vanzelf op”, aldus de president. Saudi-Arabië is een belangrijke strategische partner in de regio. Verder is het een belangrijke handelspartner rond olie en wapens.

Volgens de Engelstalige Turkse krant Sabah zijn er enkele uren nadat Khashoggi het consulaat was binnengegaan diverse voertuigen met diplomatieke kentekens weggereden, waaronder een Mercedes-bus met verduisterde ramen. De krant speculeert dat Khashoggi daarmee is afgevoerd.

Lees meer:

- Turkish Officials Say Khashoggi Was Killed on Order of Saudi Leadership New York Times
- A Journalist’s Disappearance: Where Jamal Khashoggi Was Last Seen New York Times
- Trump says still doesn’t know anything about WP’s Khashoggi Daily Sabah
- Photos surface of Saudis allegedly sent to target writer Associated Press

Bekijk meer van

Saudi-Arabië Jamal Khashoggi

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.