website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Turkse onderzoeksjournaliste krijgt jaar cel vanwege Panama Papers

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op woensdag 9 januari 2019, 13:11

AFP

AFP

Nieuws Een rechtbank in Istanbul heeft een onderzoeksjournaliste veroordeeld tot ruim een jaar gevangenisstraf en een boete van 1400 euro, omdat ze met haar berichtgeving de Turkse parlementsvoorzitter Binali Yildirim en zijn zoon zou hebben belasterd.

Pelin Ünker had via de Paradise Papers bedrijven van onder meer de Yildirims achterhaald. De Paradise Papers zijn miljoenen financiële documenten die in 2016 werden gelekt. Ze legden grootschalige belastingontwijking bloot door sporters, acteurs en politici - veelal via postbusfirma’s en ingewikkelde constructies via belastingparadijzen.

Ünker richtte zich niet specifiek op Yildirim en zijn zoon, maar kwam hen tegen bij het doorspitten van de documenten. De journaliste heeft de parlementsvoorzitter wederhoor geboden. Yildirim was tot juli 2018 premier van Turkije, tot die functie verviel vanwege de machtsconsolidatie van president Erdogan.

Na de onthullingen stapte Yildirim naar de rechter vanwege vermeende laster. Ünker is voormalig economisch redacteur bij de Turkse krant Cumhuriyet, dat al jaren onder vuur ligt en vorig jaar van bovenaf een nieuw bestuur kreeg opgelegd. Tientallen jouranlisten stapten toen uit protest op. Meer bij Nieuwsblad

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.