— woensdag 9 januari 2019, 13:11 | 0 reacties, praat mee

Turkse onderzoeksjournaliste krijgt jaar cel vanwege Panama Papers

AFP

Een rechtbank in Istanbul heeft een onderzoeksjournaliste veroordeeld tot ruim een jaar gevangenisstraf en een boete van 1400 euro, omdat ze met haar berichtgeving de Turkse parlementsvoorzitter Binali Yildirim en zijn zoon zou hebben belasterd.

Pelin Ünker had via de Paradise Papers bedrijven van onder meer de Yildirims achterhaald. De Paradise Papers zijn miljoenen financiële documenten die in 2016 werden gelekt. Ze legden grootschalige belastingontwijking bloot door sporters, acteurs en politici - veelal via postbusfirma’s en ingewikkelde constructies via belastingparadijzen.

Ünker richtte zich niet specifiek op Yildirim en zijn zoon, maar kwam hen tegen bij het doorspitten van de documenten. De journaliste heeft de parlementsvoorzitter wederhoor geboden. Yildirim was tot juli 2018 premier van Turkije, tot die functie verviel vanwege de machtsconsolidatie van president Erdogan.

Na de onthullingen stapte Yildirim naar de rechter vanwege vermeende laster. Ünker is voormalig economisch redacteur bij de Turkse krant Cumhuriyet, dat al jaren onder vuur ligt en vorig jaar van bovenaf een nieuw bestuur kreeg opgelegd. Tientallen jouranlisten stapten toen uit protest op. Meer bij Nieuwsblad

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.