— vrijdag 26 februari 2016, 13:51 | 0 reacties, praat mee

Turkije laat Cumhuriyet-journalisten vrij

AFP / Vedat Arik / Cumhuriyet Daily

UPDATE Turkije heeft de twee journalisten van de krant Cumhuriyet vrijgelaten nadat het Constitutionele Hof donderdag bepaalde dat met hun arrestatie de rechten van de twee verdachten zijn geschonden. Hoofdredacteur Can Dundar (rechts) en verslaggever Erdem Gul hebben drie maanden in de gevangenis gezeten.

Het tweetal werd in november opgepakt op verdenking van spionage, het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en het steunen van terroristen, nadat Cumhuriyet berichtte dat de Turkse geheime dienst wapens naar Syrië smokkelde. President Erdogan noemde de publicatie ‘hoogverraad’ en diende persoonlijk een aanklacht in tegen hoofdredacteur Dundar.

Met de uitspraak legt het Constitutionele Hof de eis van de openbare aanklagers van Turkije – die levenslange gevangenisstraf eisten tegen de journalisten – naast zich neer. In 2015 vonden er tientallen politie-invallen plaats bij kranten, weekbladen en televisiestations.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen. Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Turkije Recht Erdogan Cumhuriyet

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.