website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Panama Papers grootste journalistieke onderzoek uit de geschiedenis

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in informatie op maandag 4 april 2016, 08:59

Alejandro Bolivar / EPA

Alejandro Bolivar / EPA

Nieuws

Een datalek met ruim 11,5 miljoen documenten, e-mails, spreadsheets, powerpoints en andere bestanden heeft geleid tot de publicatie van Panama Papers, een onthulling over belastingparadijzen en de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen met politici, sporters, criminelen en andere bekende mensen.

De vertrouwelijke documenten zijn afkomstig van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, het vierde grootste advocatenkantoor ter wereld. Ze werden naar buiten gebracht door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten die gefinancierd wordt met subsidiegeld en donaties. In totaal zijn zo’n 370 journalisten uit 76 landen verbonden aan het ICIJ. In Nederland hebben Trouw en Het Financieele Dagblad meegewerkt aan het onderzoek.

Volgens Edward Snowden, de klokkenluider die de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in de openbaarheid bracht, is het het grootste lek in de geschiedenis van datajournalistiek.

De gelekte data beslaan bijna 40 jaar, van 1977 tot eind 2015. De komende dagen zullen de media die betrokken waren in het onderzoek meer onthullingen bekend maken. Meer bij ICIJ / Het Financieel Dagblad / Trouw / Knack

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Alfred B Broer, 5 april 2016, 10:25

    Minstens zo interessant is het lezen van deze blog waar er enige vragen worden gesteld over wie er vooral worden belicht in de Panama Papers en wie juist niet: https://www.craigmurray.org.uk/archives/2016/04/corporate-media-gatekeepers-protect-western-1-from-panama-leak/

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.