Tegel Beeld en Geluid

— maandag 4 april 2016, 08:59 | 1 reactie, praat mee

Panama Papers grootste journalistieke onderzoek uit de geschiedenis

Alejandro Bolivar / EPA

Een datalek met ruim 11,5 miljoen documenten, e-mails, spreadsheets, powerpoints en andere bestanden heeft geleid tot de publicatie van Panama Papers, een onthulling over belastingparadijzen en de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen met politici, sporters, criminelen en andere bekende mensen.

De vertrouwelijke documenten zijn afkomstig van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, het vierde grootste advocatenkantoor ter wereld. Ze werden naar buiten gebracht door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten die gefinancierd wordt met subsidiegeld en donaties. In totaal zijn zo’n 370 journalisten uit 76 landen verbonden aan het ICIJ. In Nederland hebben Trouw en Het Financieele Dagblad meegewerkt aan het onderzoek.

Volgens Edward Snowden, de klokkenluider die de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in de openbaarheid bracht, is het het grootste lek in de geschiedenis van datajournalistiek.

De gelekte data beslaan bijna 40 jaar, van 1977 tot eind 2015. De komende dagen zullen de media die betrokken waren in het onderzoek meer onthullingen bekend maken. Meer bij ICIJ / Het Financieel Dagblad / Trouw / Knack

Praat mee

1 reactie

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.