website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Turkije: forse gevangenisstraffen voor Cumhuriyet-journalisten

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op donderdag 26 april 2018, 09:16

ANP

ANP

Nieuws In een massaproces tegen werknemers van de regeringskritische Turkse krant Cumhuriyet is gisteren vonnis gewezen, meldt NRC. De groep wordt beschuldigd van het verlenen van hulp aan terroristische organisaties, tegen de achtergrond van de couppoging van 2016. Veertien medewerkers kregen celstraffen tot zeven jaar opgelegd.

Drie werknemers werden vrijgesproken en de zaak tegen oud-hoofdredacteur Can Dündar wordt voortgezet in een een aparte rechtszaak. Begin deze maand liet Turkije via Interpol weer een arrestatieverzoek uitgaan.

Onder de veroordeelde Cumhuriyet-journalisten bevinden zich de bekende onderzoeksjournalist Ahmet Sik (7,5 jaar cel) en cartoonist Musa Kart (3 jaar en 9 maanden). Turkije heeft wereldwijd de meeste journalisten in de gevangenis gegooid (ruim 160) en daalde recent naar plek 157 op de persvrijheidsindex van Reporters sans Frontières. Die lijst bevat 180 landen.

Nederland steeg het afgelopen jaar juist, naar plaats 3. Er lopen nog talloze rechtszaken tegen journalisten, schrijvers en andere mediamakers. Allen wordt aangewreven op een of andere manier betrokken te zijn bij de couppoging van 2016. Meer bij NRC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.