Tegel Beeld en Geluid

— maandag 17 september 2018, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Dertig journalisten Turkse oppositiekrant Cumhuriyet stappen op

Dertig prominente journalisten van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet hebben ontslag genomen nadat het dagblad vorig weekend een nieuw bestuur had gekregen. Ze zien de wisseling aan de top als een uiting van toegenomen overheidsdruk op Turkse media. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het nieuwe bestuur van Cumhuriyet Foundation, eigenaar van de krant, trad aan na een controversiële rechtszaak in juli. Een rechter oordeelde toen dat de bestuursverkiezingen uit 2013 moesten worden overgedaan. Bij de stemming waren een aantal leden destijds afwezig, anderen waren net afgetreden.

Sinds 2013 is de krant meer oppositie gaan voeren tegen de regering van president Erdogan. De huidige eigenaren willen dat in de ogen van de nu opgestapte journalisten veranderen en zij zien daarin de lange arm van de president.

Cumhuriyet zit al langer in zwaar weer. Na de mislukte staatsgreep in Turkije in juli 2016 pakten de autoriteiten journalisten van de krant op. In wat de Cumhuriyet-rechtszaak ging heten stonden zeventien journalisten terecht op beschuldiging van banden met terroristische organisaties. Zij kregen straffen opgelegd variërend van tweeënhalf tot zevenenhalf jaar. Het hoger beroep is nog in behandeling.

De Turkije-rapporteur van het Europees Parlement Kati Piri was in een tweet kritisch over de nieuwe bestuurders, die zij ‘ultranationalisten, in lijn met Erdogan’ noemt. ‘Is dit de laatste klap voor wat er nog over was van de persvrijheid in Turkije?’ vraagt Piri zich af.

Meer bij het FD.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.