Dertig journalisten Turkse oppositiekrant Cumhuriyet stappen op

Dertig prominente journalisten van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet hebben ontslag genomen nadat het dagblad vorig weekend een nieuw bestuur had gekregen. Ze zien de wisseling aan de top als een uiting van toegenomen overheidsdruk op Turkse media. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Het nieuwe bestuur van Cumhuriyet Foundation, eigenaar van de krant, trad aan na een controversiële rechtszaak in juli. Een rechter oordeelde toen dat de bestuursverkiezingen uit 2013 moesten worden overgedaan. Bij de stemming waren een aantal leden destijds afwezig, anderen waren net afgetreden.
Sinds 2013 is de krant meer oppositie gaan voeren tegen de regering van president Erdogan. De huidige eigenaren willen dat in de ogen van de nu opgestapte journalisten veranderen en zij zien daarin de lange arm van de president.
Cumhuriyet zit al langer in zwaar weer. Na de mislukte staatsgreep in Turkije in juli 2016 pakten de autoriteiten journalisten van de krant op. In wat de Cumhuriyet-rechtszaak ging heten stonden zeventien journalisten terecht op beschuldiging van banden met terroristische organisaties. Zij kregen straffen opgelegd variërend van tweeënhalf tot zevenenhalf jaar. Het hoger beroep is nog in behandeling.
De Turkije-rapporteur van het Europees Parlement Kati Piri was in een tweet kritisch over de nieuwe bestuurders, die zij ‘ultranationalisten, in lijn met Erdogan’ noemt. ‘Is dit de laatste klap voor wat er nog over was van de persvrijheid in Turkije?’ vraagt Piri zich af.
Praat mee