— maandag 17 september 2018, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Dertig journalisten Turkse oppositiekrant Cumhuriyet stappen op

Dertig prominente journalisten van de Turkse oppositiekrant Cumhuriyet hebben ontslag genomen nadat het dagblad vorig weekend een nieuw bestuur had gekregen. Ze zien de wisseling aan de top als een uiting van toegenomen overheidsdruk op Turkse media. Dat meldt het Financieele Dagblad. Laatste wijziging: 17 september 2018, 09:24

Het nieuwe bestuur van Cumhuriyet Foundation, eigenaar van de krant, trad aan na een controversiële rechtszaak in juli. Een rechter oordeelde toen dat de bestuursverkiezingen uit 2013 moesten worden overgedaan. Bij de stemming waren een aantal leden destijds afwezig, anderen waren net afgetreden.

Sinds 2013 is de krant meer oppositie gaan voeren tegen de regering van president Erdogan. De huidige eigenaren willen dat in de ogen van de nu opgestapte journalisten veranderen en zij zien daarin de lange arm van de president.

Cumhuriyet zit al langer in zwaar weer. Na de mislukte staatsgreep in Turkije in juli 2016 pakten de autoriteiten journalisten van de krant op. In wat de Cumhuriyet-rechtszaak ging heten stonden zeventien journalisten terecht op beschuldiging van banden met terroristische organisaties. Zij kregen straffen opgelegd variërend van tweeënhalf tot zevenenhalf jaar. Het hoger beroep is nog in behandeling.

De Turkije-rapporteur van het Europees Parlement Kati Piri was in een tweet kritisch over de nieuwe bestuurders, die zij ‘ultranationalisten, in lijn met Erdogan’ noemt. ‘Is dit de laatste klap voor wat er nog over was van de persvrijheid in Turkije?’ vraagt Piri zich af.

Meer bij het FD.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.