— maandag 12 oktober 2015, 08:30 | 0 reacties, praat mee

Turkse hoofdredacteur vast om kritische Erdogan-tweets

De hoofdredacteur van de Turkse krant Today's Zaman is vrijdag opgepakt nadat hij op Twitter kritiek had geuit op president Erdogan. Bülent Keneş werd door agenten van de redactie van de krant in Istanbul gehaald. Op weg naar buiten werd hij begeleid door collega-journalisten, die hij vroeg "om te blijven strijden voor democratie en de rechtsstaat".

Keneş wordt belediging van Erdogan ten laste gelegd. Concreet gaat het om veertien tweets en een retweet met kritiek op de president. De hoofdredacteur zegt zelf dat hij alleen gebruik heeft gemaakt van de vrijheid van meningsuiting en een kritische stem heeft laten horen. In juni kreeg Keneş al een voorwaardelijke celstraf van 21 maanden; ook toen ging het om een kritische tweet.

In Turkije krijgen journalisten en tv-zenders geregeld te maken met druk en intimidatie van de overheid als ze kritiek uiten op de president. Een Turkse columnist werd op vrijdag nog veroordeeld tot 11 maanden cel voor een kritische column en een tv-producent kwam vrij met het betalen van een boete voor het beledigen van een voormalige minister. Sinds Erdogan vorig jaar augustus tot president is verkozen worden kritische media steeds harder aagepakt.

De persvrijheid neemt in rap tempo af, in de aanloop naar nieuwe parlementsverkiezingen op 1 november. Meer bij NOS / Today’s Zaman / CPJ

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.