— donderdag 3 september 2015, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Turkije: Vice-journalisten overgebracht naar strengbeveiligde gevangenis

Behrouz Mehri / AFP

De twee Vice-journalisten en hun fixer die in Turkije zijn aangehouden op beschuldiging van terroristische activiteiten, zijn overgebracht naar een strengbeveiligde gevangenis, tot grote woede van de nieuwsorganisatie. Het kost de advocaten van het drietal ruim vijf uur om naar de nieuwe locatie te komen voor overleg. Laatste wijziging: 3 september 2015, 09:17

De journalisten en hun fixer zitten al sinds vorige week donderdag vast - nadat ze werden beschuldigd van assistentie aan terreurgroep IS. Hun hotelkamers werden door de politie doorzocht en video- en computerapparatuur in beslag genomen. De journalisten zouden onder meer encryptie-software gebruiken die IS ook inzet, een van de belangrijkste ‘bewijsstukken’ voor de aanklacht.

De Britten Jake Hanrahan en Philip Pendlebury en de in Turkije woonachtige Irakese vertaler en journalist Mohammed Ismael Rasool werkten in de provincie Diyarbakir, waar het Turkse leger en strijders van de Koerdische beweging PKK weer in een gewapend conflict zijn verwikkeld.

Hoofd Nieuws van VICE Europa Kevin Sutcliffe heeft de gevangenschap van zijn werknemers scherp veroordeeld en eist onmiddellijke vrijlating. De verhuizing naar een nieuwe gevangenis geeft weinig hoop. Mensenrechtenorganisaties hebben de arrestatie eveneens veroordeeld en wijzen op de ineenstorting van persvrijheid onder de regering Erdogan.

Voorzitter Zeynep Oral van persvrijheidsorganisatie PEN Turkije stelt dat “in tijden van onzekerheid in zowel dit land als de regio, de vrijheid van meningsuitging en het recht op kennis belangrijkers dan ooit is.” Oral eist eveneens snelle vrijlating voor journalisten die enkel hun werk doen.

Gisteren werd door de Turkse politie een inval gedaan bij mediabedrijf Koza-Ipek, dat televisiekanalen, nieuwssites en kranten uitgeeft. Er werden computers in beslag genomen en zes werknemers zaten kort vast. Volgens mede-eigenaar Akin Ipek, die Turkije vorige week verliet, is de inval een poging oppositiegeluiden te onderdrukken in de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 1 november. De politie had Ipek willen arresteren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.