Tegel Beeld en Geluid

— woensdag 17 juni 2015, 12:08 | 0 reacties, praat mee

Turkije: 21 maanden voorwaardelijk om tweet

Behrouz Mehri / AFP

Een Turkse rechtbank heeft de hoofdredacteur van de Engelstalige Turkse krant Today's Zaman veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 21 maanden. Hoofdredacteur Bülent Kenes zou president Erdogan hebben beledigd door in een tweet te stellen dat diens moeder zich zou schamen als ze kon zien wat haar zoon Turkije aandoet. "Die schande heeft ze zichzelf bespaard", schreef Kenes. Erdogans moeder overleed in 2011. De tweet van Kenes dateert uit 2014, maar noemt Erdogan niet bij naam. De hoofdredacteur beriep zich op de vrijheid van meningsuiting, maar de rechtbank huurde een externe expert in die oordeelde dat de tweet beledigend was en wel degelijk aan de president gericht was.

De 21 maanden voorwaardelijke celstraf komt met een proeftijd van vijf jaar. Als Kenes binnen die tijd weer in overtreding is, zal hij de straf moeten uitzitten. Het opleggen van een proeftijd is een uitgelezen methode om journalisten voor langere tijd te muilkorven.

President Erdogan ligt regelmatig overhoop met Turkse liberale media, waarbij hij van zijn hoop op forse celstraffen geen geheim maakt.  Meer bij Today’s Zaman

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.