banner persveilig

— dinsdag 12 januari 2016, 15:26 | 0 reacties, praat mee

Turkije in 2015: honderden journalisten ontslagen

Behrouz Mehri / AFP

Het afgelopen jaar was in Turkije bijzonder zwaar voor journalisten, stelt de Turkse oppositiepartij Cumhuriyet Halk Partisi (CHP). Volgens de partij zijn onder politieke druk 774 journalisten ontslagen en werden 156 arrestaties verricht. Minstens 32 journalisten zitten nu nog vast. Verder werden 238 rechtszaken begonnen tegen journalisten en zijn 200 mediabedrijven onderwerp van juridisch onderzoek.

De opsomming vond plaats in het kader van een journalistieke feestdag in Turkije, afgelopen zondag. CHP-voorzitter Sezgin Tanrikulu drukte president Erdogan op het hart om de pers met rust te laten. “Als journalisten en verslaggevers vrij kunnen werken, versterkt dat de democratie”, stelde Erdogan ter gelegenheid van die feestdag.

Tanrikulu haakte daarop in door de boodschap achter Erdogans oproep te steunen, maar te stellen dat wie die gedachtegang volgt, in het huidige Turkije enkel een bankroet van de democratie kan constateren. Het land scoort laag op internationale persvrijheidsindexen en wees in 2015 onder meer journaliste Fréderike Geerdink uit.

Meer bij Hürriyet Daily News

Bekijk meer van

Turkije Recht

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.