training eu starters

— dinsdag 12 januari 2016, 15:26 | 0 reacties, praat mee

Turkije in 2015: honderden journalisten ontslagen

Behrouz Mehri / AFP

Het afgelopen jaar was in Turkije bijzonder zwaar voor journalisten, stelt de Turkse oppositiepartij Cumhuriyet Halk Partisi (CHP). Volgens de partij zijn onder politieke druk 774 journalisten ontslagen en werden 156 arrestaties verricht. Minstens 32 journalisten zitten nu nog vast. Verder werden 238 rechtszaken begonnen tegen journalisten en zijn 200 mediabedrijven onderwerp van juridisch onderzoek. Laatste wijziging: 12 januari 2016, 15:37

De opsomming vond plaats in het kader van een journalistieke feestdag in Turkije, afgelopen zondag. CHP-voorzitter Sezgin Tanrikulu drukte president Erdogan op het hart om de pers met rust te laten. “Als journalisten en verslaggevers vrij kunnen werken, versterkt dat de democratie”, stelde Erdogan ter gelegenheid van die feestdag.

Tanrikulu haakte daarop in door de boodschap achter Erdogans oproep te steunen, maar te stellen dat wie die gedachtegang volgt, in het huidige Turkije enkel een bankroet van de democratie kan constateren. Het land scoort laag op internationale persvrijheidsindexen en wees in 2015 onder meer journaliste Fréderike Geerdink uit.

Meer bij Hürriyet Daily News

Bekijk meer van

Turkije Recht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.