banner festival 23

— donderdag 24 maart 2016, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Internationale brandbrief aan Turkse premier Davutoglu

Behrouz Mehri / AFP

Ruim honderd schrijvers uit diverse landen hebben aan de vooravond van het proces een open brief gestuurd aan de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Ze dringen aan op de vrijlating van Turkse journalisten Can Dündar en Erdem Gül. Het tweetal hangt een mogelijk levenslange celstraf boven het hoofd. Laatste wijziging: 24 maart 2016, 15:15

De Turkse regering beschuldigt hen van spionage, omdat ze in het dagblad Cumhuriyet schreven over wapenleverancies aan strijders in Syrië door de Turkse geheime dienst.

In de brief, een intitiatief van schrijverscollectief PEN International, wordt ook aangedrongen op de vrijlating van de vele andere journalisten en schrijvers die Turkije de afgelopen tijd onder soortgelijke aantijgingen in de gevangenis heeft gegooid.

“Dit heeft een impact gehad op alle geledingen van de Turkse samenleving”, aldus de briefschrijvers. “De huidige wetgeving en toezicht door veiligheidsdiensten beperken niet enkel de vrijheid van meningsuiting voor schrijvers en journalisten in Turkije, maar vormen een serieuze bedreiging van fundamentele rechten en vrijheden van tientallen miljoenen individuen.”

PEN International-voorzitter Jennifer Clement noemt het een triest dat Dündar en Gül met levenlange gevangenisstraf worden bedreigd, enkel voor het uitvoeren van hun journalistieke werk. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Turkije Recht PEN International

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.