mgm nvj maart

— woensdag 24 januari 2018, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Turkije pakt journalisten op om kritische uitspraken op sociale media

Turkije pakt journalisten op om kritische uitspraken op sociale media
AFP

Turkije heeft, voor zover bekend, minstens vier journalisten opgepakt die zich op sociale media kritisch hadden uitgelaten over het recente militaire ingrijpen in Syrië. Het betreft onder meer columnisten en verslaggevers voor dagbladen en televisie. Laatste wijziging: 24 januari 2018, 18:02

Turkije is in de noordelijke regio Afrin in Syrië actief. Grondtroepen vechten daar sinds dit weekend tegen troepen van de Koerdische militie YPG. Volgens de regering is het doel een bufferzone creëren met de Turkse grens.

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in New York meldt de volgende gearresteerde journalisten: Hayri Demir, die werkt voor persbureau Mezopotamya, correspondent Sibel Hürtas van het tv-station Arti TV, columniste Nurcan Baysal die schrijft voor de onafhankelijke online krant T24 en Ihsak Karakas, hoofdredacteur van de online krant Halkin Nabzi.

Allen worden beschuldigd van het voeren van propaganda voor een terroristische organisatie. Dat is de go to-beschuldiging bij vrijwel alle arrestaties van journalisten en cartoonisten in de voorbije jaren. Turkije voert inmiddels - voor de tweede jaar op rij - de wereldranglijst voor gevangen journalisten aan.

Ibrahim Kalin, woordvoerder van president Erdogan, kondigde aan dat de Turkse autoriteiten “streng gaan toezien op het verspreiden van nepnieuws” rond de militaire acties in Syrië. Er zullen volgens Kalin “snelle, gerichte en noodzakelijke interventies” plaatsvinden tegen overtreders. “Maar binnen de grenzen van de wet”, aldus de woordvoerder.

CPJ heeft opgeroepen de media hun werk zonder vrees voor represailles te laten uitvoeren.

Bekijk meer van

Turkije

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.