— dinsdag 10 mei 2016, 16:25 | 0 reacties, praat mee

Facebook herstelt profiel PvdA-kamerlid Yücel

J Sullivan / AFP

UPDATE De PvdA is zeer ontstemd dat sociale netwerkdienst Facebook het profiel van Kamerlid Keklik Yücel langdurig offline heeft gehaald. Yücel bezocht afgelopen weekend columniste Ebru Umar en schreef een betoog over de waarde van de vrijheid van meningsuiting. Als parlementslid met een Turkse achtergrond voelde Yücel zich bij uitstek geroepen om stelling te nemen tegen de bemoeienis vanuit Ankara. Facebook heeft het profiel van Yücel inmiddels weer teruggezet. Laatste wijziging: 10 mei 2016, 17:29

Vermoedelijk is haar originele bericht en profiel vervolgens door boze Turkse Nederlanders aan Facebook gerapporteerd. “Wij vinden het onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald. Dit hebben we Facebook laten weten, met het verzoek het profiel meteen weer te activeren”, fulmineerde de PvdA op Facebook.

Yücel schreef in het stuk zelf al dat ze vermoedde dat er aangifte tegen haar was gedaan bij de Turkse autoriteiten. “Blijkbaar zijn zelfs een betoog voor vrije pers en het verdedigen van fundamentele waarden genoeg voor zenuwen onder de Turks-Nederlandse gemeenschap”, aldus Yücel in haar verdwenen stuk.

Facebook heeft in het recente verleden meer materiaal verwijderd waarin Erdogan werd beledigd. Volgens Facebook worden gerapporteerde inhoud en profielen door mensen beoordeeld voor er tot verwijdering wordt overgegaan. De persoon in kwestie wordt per mail over het besluit ingelicht, stelt Facebook. Yücel zegt zo’n mail nooit te hebben gehad.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.