— vrijdag 25 maart 2016, 12:24 | 0 reacties, praat mee

Besloten zitting tegen Cumhuriyet-journalisten

Sedat Suna / EPA

De rechtszaak tegen twee prominente Turkse journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet vindt achter gesloten deuren plaats. Dat heeft een rechter bepaald.

Het duo, hoofdredacteur Can Dündar en verslaggever Erdem Gül, werd vorig jaar november opgepakt na onthullingen dat de geheime dienst betrokken zou zijn bij wapenleveranties. De journalisten worden nu onder andere beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze hebben de aanklachten altijd ontkend, maar kunnen tot levenslang veroordeeld worden.

Bij aanvang van de rechtszaak hadden zich meer dan 100 journalisten en waarnemers gemeld. Het Openbaar Ministerie vroeg direct om een besloten zitting. De rechter ging akkoord. Een waarnemer van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemde de beslissing beschamend voor de rechtspraak.

Voorafgaand aan de rechtszaak zei Dündar nog dat de regering Turkse journalisten probeert te intimideren. Daarmee probeert de overheid volgens hem een mechanisme van zelfcensuur te creëren.

Turkije ligt de afgelopen tijd flink onder vuur vanwege de behandeling van journalisten en media die kritisch berichten over president Recep Tayyip Erdogan. Zo werd recent dagblad Zaman onder staatstoezicht gezet en zijn er invallen geweest bij diverse tv-stations. Volgens persorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) staat Turkije op plek 149 van de 180 op de World Press Index, de jaarlijkse persvrijheidsranglijst. Meer bij de BBC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.