PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 5 november 2019, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Turkije laat twee prominente journalisten vrij in Gülen-zaak

Journaliste Nazli Ilicak omhelst haar familie nadat ze is vrijgelaten uit de Bakirkoy-gevangenis in Istanbul - © Erdem Sahin / EPA

Een Turkse rechtbank heeft twee journalisten veroordeeld tot lange celstraffen voor het helpen van een terroristische groepering. Vervolgens zijn Ahmet Altan en Nazli Ilicak vrijgelaten omdat ze hun straf al hebben uitgezeten, meldt The New York Times. Laatste wijziging: 5 november 2019, 10:32

Altan en Ilicak werden eerder tot levenslang veroordeeld in een beslissing die uiteindelijk door het Hooggerechtshof werd vernietigd. Ze werden vervolgens geconfronteerd met een tweede proces. Altan werd veroordeeld tot 10 jaar en zes maanden en Ilicak tot acht jaar en negen maanden. Ze zijn nu vrijgelaten onder voorwaarden. Ze zullen zich regelmatig moeten melden bij een lokaal politiebureau. Volgens The New York Times is de kans aanwezig dat er nog een hoger beroep komt.

De journalisten hebben altijd ontkend banden te hebben met de Gülenbeweging en betrokken te zijn bij de mislukte couppoging in 2016. De Gülenbeweging wordt door de Turkse president Erdogan gezien als aanstichter van de mislukte staatsgreep in 2016. In de nasleep van de mislukte couppoging zijn tienduizenden mensen gearresteerd.

De rechtbank heeft ook Altans broer Mehmet vrijgesproken van connecties met Gülen. Deze laatste geldt als een belangrijke schrijver en econoom in Turkije. Het Turkse Hooggerechtshof had Mehmet in juli al vrijgesproken voor betrokkenheid bij de couppoging.

De vrijlating van de journalisten is verwelkomd door mensenrechten- en persvrijheidsgroepen.

Lees ook:
Levenslange celstraffen voor Turkse journalisten deels teruggedraaid (8 juli 2019)
Levenslang voor Turkse journalisten voor rol bij couppoging (19 februari 2018)
Van Ahmet Altan verscheen dit jaar het boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’, over de beklemming van het gevangen zitten. Astrid van Unen schreef voor Villamedia een recensie. (13 mei 2019)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.